Orbán a legbefolyásosabb magyar vezető a modern európai történelemben

2021. november 29. 9:42

Timothy Garton Ash
HVG
Marokkó megtanulta a zsarolás leckéit Törökországtól és Fehéroroszország is jó tanuló volt.

„Alig több, mint két hete jártam a lengyel–fehérorosz határon, ahol egy hónapok óta húzódó határválság zajlik egy amúgy is érzékeny határszakaszon. Az európai mainstream, vagy ha úgy tetszik a liberálisok hajlamosak odaképzelni Vlagyimir Putyint minden incidens mögé, ami keleti határainkon zajlik, akár így van, akár nem. Ön szerint létezik ez a paranoia, vagy éppen az ellenkezője igaz és még csak nem is vagyunk eléggé paranoiásak?

Az teljesen egyértemű, hogy az egész válság kirobbantása Aljakszandr Lukasenka kidolgozott stratégiája alapján zajlott, egy hibrid háború keretében. Erre számtalan bizonyítékot láttunk ezeknek a sokat szenvedett embereknek az utaztatásától a határkerítés szándékos átvágásáig, amiben a fehéroroszok aktívan részt vettek. Putyinnak minden a kedvére való, ami a Nyugat szemét szúrja, de ez nem jelenti egyértelműen, hogy ő áll az események kirobbantása mögött és ezt érdemes nagyon óvatosan kezelnünk. Nem kérdés, hogy Lukasenka önállóan is képes volt végrehajtani a terveit. Fontos azonban megemlíteni, azon túl, hogy a hibrid hadviselés csataterévé vált a lengyel–fehérorosz határ, egyben egy humanitárius katasztrófa is zajlik. Az odaérkező emberek sorsa szimpátiát, tiszteletet és támogatást érdemel. Egyszerre beszélünk tehát egy egyértelmű agresszióról és egy katasztrófáról.

Ha ez háború, vagy egy csata, akkor gondolom vannak győztesei és vesztesei is. Lukasenka, az Unió, Putyin. Ki mit nyert vagy veszített eddig?

Nem egyértelmű, hogy Lukasenka elérte-e a célját, az viszont látszik, hogy az a hosszú távú folyamat, ami a Merkel–Erdogan-paktummal kezdődött 2016 márciusában, vagyis szomszédos diktatúrák lefizetése azért, hogy útját állják az ide tartóknak, szóval ez a folyamat zsarolhatóvá tette Európát. Múlt héten jöttem haza Ceutáról, egy apró spanyol enklávéból Afrika északi csúcsán. Májusban Marokkó megnyitotta az itt fekvő határállomásait és egyetlen nap alatt a város 15 százalékának megfelelő lélekszámú tömeg özönlött át. Akikkel ott beszéltem, egyértelműen állították, hogy Marokkó megtanulta a zsarolás leckéit Törökországtól és úgy tűnik, Fehéroroszország is jó tanuló volt.”

Fotó: Kép: MTI/EPA, Keystone

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Orbán most is felvetette, hogy ha akarják, nem küldjük vissza a migránsokat a kerítés túloldalára, hanem átengedjük őket. A szerbektől bejönnek, az osztrákok pedig a határon átveszik őket. De olyan nincs, hogy mi beengedjük, aztán az osztrákok zárják a határt, és a jövevények itt rekednek.

A konzervatívnak ellentéte a nem konzervatív. A te értelmezésed szerint a baloldalinak ellentéte a szélsőbaloldali?

Ceterum autem censeo: hülyeségeket írsz.

Úgy érzed,hogy 2010-ben megtetted kötelességedet és most már mehetsz?

Azóta meg ezekre szavazol?
"Vizsgálnák a privatizációt
Kormányváltás esetén a magánosítás átfogó ellenőrzését tervezik a szocialisták."
(Magyar Nemzet, 2002. január 31.)

Szerinted végrehajtották?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés