Ferenc pápa felszólította a nemzetközi szervezeteket, hogy álljanak ki a migránsok jogaiért

2021. november 28. 15:26
A Szent Péter téren egybegyűlt hívőket pedig arra kérte, hogy imádkozzanak a migránsok szenvedései miatt.

Fájdalmának és gyászának adott hangot a La Manche-csatornán és a Földközi-tengeren átkelő, a lengyel-fehérorosz határon várakozó migránsok halála és szenvedése miatt Ferenc pápa vasárnapi úrangyala imájában. Arra kérte a Szent Péter téren egybegyűlt hívőket, hogy

imádkozzanak a migránsok szenvedései miatt.

„Gondoljuk csak el, hány migráns van kitéve ezeknek a súlyos veszélyeknek ezekben a napokban. Hányan vesztették életüket határainkon. A helyzetükről érkező hírek hallatán fájdalmat érzek. A La Manche csatornán életüket vesztettek miatt, a fehérorosz határnál lévők miatt, akik között sok a gyermek. Azok miatt, akik belefulladtak a Földközi-tengerbe. Mekkora bánat rájuk gondolni. Sok migráns számára sírrá változott a tenger, amelyen egy jobb élet reményében akartak átkelni” – mondta a katolikus egyházfő.

Már közel 1600-an fulladtak a Földközi-tengerbe

Felszólította a nemzetközi szervezeteket, hogy álljanak ki a migránsok jogaiért és megköszönte a katolikus intézményeknek, köztük a Caritasnak a legelesettebbek iránti elkötelezettségüket.

Szerdán legkevesebb 27 ember, köztük hét nő és három gyermek a tengerbe fulladt, miközben gumicsónakokkal próbáltak átkelni a Doveri-szoroson Franciaországból Angliába. Az ENSZ becslései szerint idén mintegy 1600 ember halt meg vagy tűnt el a Földközi-tengeren illegális átkelés során.

(MTI) 

Nyitókép: Alberto Pizzoli / AFP

Összesen 93 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ferenc pápa jó szándéka vitathatatlan, de naiv módon jár el. A kivitelezhetetlen tömeges befogadás helyett a helyszínen kell a bajba jutott országokat segíteni. Tehát Ferenc pápa talán így szólhatna: sokkal többet segítsetek a helyszínen a bajba jutott országoknak, s így érdemben csökkenthető a nyomor exportja más országokba.

Ahhoz van joguk, hogy az első biztonságos országban politikai menedékjogot kérjenek. És hogy ott kivizsgálják, joguk van-e azt megkapni. Ahogy esetemben is volt.
Máshoz nincs.

Mindenkinek saját szülőföldjén kell, hogy legyen a legtöbb joga, máshol csak kaphat.

Migránsnak csak az a joga, hogy kérhet beengedést egy országba az eredeti lakhelye követségén.
A menekültekre meg vonatkozik az ENSZ genfi menekültügyi konvenciója.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés