Megtartják a Nyugati téri hanukai ünnepséget vasárnap

2021. november 26. 15:41
Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija azt mondta, a budapesti és vidéki városok tereire visszatérnek a csodát, a szabadságot és az örök értékeket hirdető lángok fényei.

A szervező, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) azt közölte az MTI-vel, hogy megtartják vasárnap a budapesti Nyugati téren a hanukai ünnepségét. A nyolcnapos ünnep első estéjén a felállított hanukián meggyújtják az első gyertyát. Beszédet mond Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija. Az ünnep további napjain sorban gyújtják majd meg a gyertyákat a Nyugati téren, ahol bemutatkoznak az EMIH-hez tartozó zsinagógák, illetve a hitközség intézményei, szervezetei, köztük a CEDEK Szeretetszolgálat és a Maimonidész Gimnázium.

Szintén vasárnap este a Városligeti Műjégpályán is

gyertyát gyújtanak a hanukián,

majd korcsolyabemutatókkal, játékos vetélkedőkkel és hanukai ételekkel ünnepelnek. Hanukia áll majd a Móricz Zsigmond körtéren, a Szent István parkban, a budai Várban és a Flórián téren is, valamint Debrecenben, Miskolcon, Szentendrén és Kőszegen.

A közleményben idézték Köves Slomót, aki szerint „több mint egy év nélkülözés után most még jobban értjük, milyen jelentősége van a közösségek összefogásának és azoknak az értékeknek, amelyek örök lángként adnak reményt akkor is, amikor nagyon egyedül vagyunk”. Azt mondta, „az elmúlt 24 évben a tavalyi volt az egyetlen, amikor a magyar zsidóság nem tudta emelt fővel, felszabadultan és büszkén megünnepelni a hanukát. Ezt nem az antiszemitizmus vagy a gyűlölködés akadályozta meg, hanem egy egész világot sakkban tartó járvány. Sajnos még mindig a járvány ellen küzdünk, de – a kötelező óvatosság mellett – idén ismét együtt ünnepelhetünk. A budapesti és vidéki városok tereire visszatérnek a csodát, a szabadságot és az örök értékeket hirdető lángok fényei” – tette hozzá a vezető rabbi.

Hanuka idején a zsidóság a szír-görög megszállók felett

i. e. 165-ben aratott győzelmére emlékezik,

amikor a makkabeus szabadságharcosok visszafoglalták a jeruzsálemi szentélyt és megtisztították azt az idegen bálványoktól. A makkabeusok a templomban mindössze egy napra elegendő kóser olajat találtak, amivel lángot gyújthattak a szent gyertyatartóban, a menórában. Új olaj előállításhoz ugyanakkor nyolc napra volt szükség. A hagyomány szerint csoda történt: az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett. Ennek emlékére az ünnep első napjától kezdve minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg a zsidó családok a csak ilyenkor használt gyertyatartón, a hanukián, és azt olyan helyre teszik, ahol „hirdetheti az isteni csodát” – tették hozzá.

(MTI)

(Fotó: Szalai Kálmán, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) munkatársa gyertyát gyújt a nyolcnapos zsidó vallási ünnep, a hanuka utolsó estéjén Budapesten, a Nyugati téren 2019. december 29-én.MTI/Kovács Tamás)

Összesen 113 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nincs helye a keresztnek advenkor, karácsonykor.
Az egy másik történet, hogy lebonttatta a polgármester.

Nálunk otthon vannak.

Mennyi szeretet, türelem, másokkal szembeni tisztelet olvasható a hozzászólásokban.......

Mivel keresztény magyar vagyok, - úgy tudom te nem vagy keresztény - így meg tudom ítélni, hogy keresztet nem teszünk ki karácsonykor, és betlehemet húsvétkor. Viszont, mivel vasárnap elkezdődik az advent, adventi koszorúkat kitehetünk. OK?
A keresztény jelképek nem azért vannak, hogy összevissza cserélgessük egyesek kénye kedve szerint.
Karácsonykor Jézus születését ünnepeljük és nem Jézus halálára emlékezünk.
Te pedig próbáld "észbe venni", hogy ne keverd össze a menórát a hanukijával. Nem menórát tesznek ki a nyugatihoz.
Csak hogy tudd! A hanukija nyolc plusz egy ágú gyertyatartó, amely a makkabeusoknak a szír túlerőn Kr. e. 165-ben aratott csodálatos győzelmét ünneplő nyolcnapos ünnep, a hanuka jelképe. Semmi köze karácsonyhoz, tehát nem karácsony alkalmából teszik ki a zsidó honfitársaink hiszen november van.
A hanuka november 28-december 5-ig tart.

Amit a végére biggyesztettél, - "szívesen" - balgaság volt, mert kiderült, hogy semmit nem tudsz a zsidó és keresztény jelképekről, történelemről, csak reklámoztad a zsidó fóbiád.

Ez a lyukat vágnak a lepetőbe egy nem tudom kik általi kitaláció. Itt palika1955-nél olvasni rendszeresen.
A Talmud meghatározása szerint a szexuális élet közben mind a két félnek meztelennek kell lennie, úgy hogy testük közvetlenül érintkezzen egymással.

Mi az, hogy "rabbiképző barátom"? A rabbiképző egy épület. Gábor György nem a barátom, hanem a keresztények ellensége, ezt tudhatnád az itt megjelentetett írásaiból és a neki írott commentjeimből.
"Zsidóügyileg" sem vagyok félművelt ezt jól gondolod.
A hanukija gyertyatartó régebben ott volt a nyugatinál, mint a kereszt. 1996 óta.
Te láttad már? Mert én többször járok arra és valahogy sosem tévedt az utamba, annyira nincs a középpontban nappal. Este viszont, amikor meggyújtják ünnepelnek, ima, zene, tánc, fánkevés, jókedv.
A rabbik azt rendelték el, a hanuka csoda után minden évben erre emlékezniük kell a zsidóknak. Vagy egy nyílt térben, vagy otthon ünneplik a szabadságuknak ezt az évfordulóit.
Azért a nyugatit választották, mert ez a legforgalmasabb tér. Ezt a hanuka csodát, olyan nekik bemutatni, megismertetni mindenkivel , mint nekünk Jézus csodáit, tanítását hirdetni. Isten csodát tett +kivívták a szabadságukat, ami a lélek szabadságával kezdődik.
Én is így gondoltam, hogy a vallásodat nem gyakorló, csak megkeresztelt keresztény vagy.
Úgyhogy miért zavar az téged, hogy a vallását gyakorló és az ünnepeiket betartó zsidók ünnepelnek?
Kevés a vallását gyakorló zsidó. 8 napot esténkénti gyertyagyújtással összekötött jókedvvel, tánccal, műsorral miért ne ünnepelnének?

Én is pipa voltam arra a kis polgira, de Novákékra is.

Köszönöm! Nagyon sokat kellett tanulnom ezért a jelesért.

Köszönöm! Azt hiszik, hogy csak a zsidók privilégiuma a tanulás.
Azt hiszik, hogy csak a zsidók ismerhetik a zsidó ünnepeket. Pedig nagyon sok zsidó egyáltalán nem ismeri, - köszönhető a holokausztnak a szocializmusnak - és ha hallott is róla valamit nem tartják.
Több zsidó ünnep egybeesik a keresztény ünnepekkel.

Az inkorrektségük a tudatlanságukból előítéleteikből, antiszemitizmusukból, mások elfogadásának képtelenségéből fakad.

Mitől? Kitől!!! Istentől, kitől mástól.

Semmikor, egyébként pedig semmi közöd hozzá.
A keresztség az egy szentség. Nem lehet belőle "kikeresztelkedni", te tökfej!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés