Sürgető probléma a nemzetállamok léte

2021. november 25. 9:19

Václav Klaus
Magyar Hírlap
Az uniócentrikusság a visegrádi együttműködés mellékvágányra helyezését jelenti. Interjú.

„Fiala új külpolitikai kabinetének jelöltjei erős Európa-párti orientációra utalnak. Egyikük a közelmúltban néhány szkeptikus megjegyzést tett a V4-ekkel kapcsolatban, másikuk, a külügyminiszter-jelölt pedig egy radikális baloldali politikai mozgalom tagja. Ez a választás milyen üzenetet tartalmaz Lengyelország és Magyarország számára?

Ez az új kormány lesz a leginkább Európa-párti, pontosabban uniópárti mindazon kormányok közül, amelyek a szabadságunk három évtizede alatt alakultak nálunk. Nincs benne semmi fékezőerő az uniónak az egyes tagállamok intézkedéseibe való, gyorsan növekedő beavatkozási hajlamával szemben. Már a választások utáni első napon felhívtam a figyelmet arra, hogy az uniócentrikusság a visegrádi együttműködés mellékvágányra helyezését jelenti. Attól tartok, hogy a V4 lesz az októberi választásaink egyik áldozata. Első pillantásra ez nem fog látszani, marad a retorika, formailag minden folytatódik, de valójában minőségi változás várható. Félek a külügyminiszteri poszt jelöltjének szerepétől, a Kalózok párt tagjától. A Kalózokat kormánykoalícióba fogadni teljességgel felelőtlenség. A párt neve nem véletlen.

Az előző kormány idején a V4 kétpólusú megközelítésének lehettünk tanúi. Egyrészt itt volt Andrej Babis miniszterelnök, aki a V4-projekt támogatója volt, és szoros kapcsolatot ápolt az Orbán-kormánnyal. Másrészt a pártjából származtak olyan politikusok is, mint például Vera Jourová vagy Tomás Petrícek külügyminiszter, akik az ellenkező irányba húztak. Megismétlődhet ez a helyzet Petr Fiala alatt?

Nem tudok elképzelni egy teljesen megosztott kormánykoalíciót, amelynek egységes politikája lenne minden kérdésben, így ebben is. A próbatétel az lesz, hogy az új kormány megtartja-e Vera Jourovát európai képviselőjének. Hacsak valami el nem kerülte a figyelmemet, erről még senki nem nyilatkozott.”

Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés