Merkel: Németország szolidáris Lengyelországgal

2021. november 25. 17:17
Angela Merkel szerint a német és a lengyel kormány egyetért a migrációs válság „természetének” megítélésében, és abban is, hogy miként kell azt megoldani.

Németország szolidaritást vállal Lengyelországgal a lengyel-fehérorosz határon kialakult migrációs helyzet ügyében – jelentette ki Angela Merkel ügyvezető német kancellár csütörtökön Berlinben a lengyel kormányfővel folytatott megbeszélése után. Mateusz Morawieckivel tartott sajtótájékoztatóján a kancellár kiemelte, hogy a német kormány álláspontja szerint Lengyelország minden lehetséges lépést megtesz azért, hogy ne mérgesedjék tovább a helyzet az Európai Unió külső határát is jelentő lengyel-fehérorosz határon. 

Németországot is védik

Németország a legteljesebb mértékben szolidáris Lengyelországgal. Ez azt is jelenti, hogy kiáll a fehérorosz vezetés elleni büntetőintézkedések további szigorításáért, ha nem sikerül előrelépni a válság megoldása felé – mondta. Angela Merkel kiemelte: a német és a lengyel kormány egyetért a „válság természetének” megítélésében, és abban is, hogy miként kell azt megoldani. Mint mondta, a német megközelítés fontos része, hogy a határozott fellépés mellett a párbeszéd lehetőségét is fenn kell tartani, ezért tárgyalt telefonon Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel két alkalommal is. A német kormány azt is fontosnak tartja, hogy bánjanak emberségesen mindazokkal, akik az Európai Unióba jutás szándékával utaztak a Közel-Keletről Fehéroroszországba.

Mateusz Morawiecki mindenekelőtt az hangsúlyozta, hogy Lengyelország megvédi az Európai Unió külső határát. Ez azt is jelenti, hogy „megvédjük Németországot egy nagy menekülthullámtól” – mondta.  Kiemelte: a közösségnek készen kell állnia arra, hogy bevezessen újabb, köztük kereskedelmi szankciókat is Fehéroroszország ellen, ha ismét elmérgesedik, eszkalálódik a helyzet a határvidéken. 

A lengyel-fehérorosz uniós külső határon augusztus óta bontakozott ki migrációs hullám. Az Európai Bizottság szerint a fejlemény összefügg a fehérorosz ellenzéki mozgalmak elleni erőszak miatt a minszki rezsim ellen bevezetett EU-szankciókkal, és államilag finanszírozott embercsempészetet jelent. Brüsszel ismeretei szerint az EU-ba igyekvők fehérorosz állami idegenforgalmi vállalatok szervezésében jutnak el Fehéroroszországba. A lengyel hatóságok több mint 37 ezer határsértési kísérletet regisztráltak az idén a Fehéroroszországgal közös határon. A kormány tízezernél is több katonát mozgósított a folyamat feltartóztatására.

(MTI)

Nyitókép. John MacDougall / AFP POOL / dpa Picture-Alliance / AFP 

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Néhány páncélgránátos hadosztállyal segít a határvédelemben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés