Országos karantén bevezetését szorgalmazza az elnök Szlovákiában

2021. november 24. 8:05
A kijárási tilalom haladéktalan bevezetését sürgeti Caputová.

Zuzana Caputová szlovák államfő országos kijárási tilalom haladéktalan bevezetését sürgette kedden, miután a kórházak az egészségügyi ellátórendszer összeomlására figyelmeztettek a koronavírussal fertőzöttek magas száma miatt. Az államfő – aki a szlovák törvények értelmében hivatalosan nem utasíthatja a kormányt intézkedésekre – szokatlanul érzelemtelített hangnemben nyilatkozott egy pozsonyi kórházban tett látogatást követően.

„Jelenleg mi vagyunk a legrosszabb helyzetben lévő ország a világon,

ami az új fertőzöttek lakosságarányos számát illeti. A kórházak teljesítőképességük határán állnak, és kénytelenek az ellátást korlátozni, a kimerült egészségügyi személyzet segítséget kér” – fogalmazott. Ideje végre hallgatni a szakértőkre – tette hozzá Caputová, aki a közvélemény-kutatások szerint jelenleg a legnépszerűbb politikus hazájában.    

Az ellenzék is megosztott

A kormányzó pártok képviselői a sajtónak már jelezték, hogy szerdán szigorítanak a járványügyi korlátozásokon, konkrét intézkedéseket azonban egyelőre nem említettek. A négypárti szlovák kormánykoalícióban eddig sokszor belső viták nehezítették új intézkedések kidolgozását és életbe léptetését. Caputová több mint egy hete írta alá azokat a törvénymódosításokat, amelyek értelmében a munkavállalóknak hetente kétszer munkakezdés előtt igazolniuk kell, hogy beoltották őket a koronavírus ellen, átestek a betegségen, illetve negatív vírustesztet kell felmutatniuk a legfertőzöttebb térségekben. Ugyanez vonatkozik az éttermi és más szolgáltatások igénybevételére is. Az új jogszabályoknak elvileg hétfőn kellett volna hatályba lépniük, de az ország egészségügyi hatóságai hiányosnak tartották a szabályozás gyakorlati alkalmazásának előkészítését.    

A szlovákiai ellenzék is megosztottnak mutatkozik. Míg Peter Pellegrini volt miniszterelnök, az Irányból kivált Hang (Hlas-SD) vezetője felszólította Caputovát, hogy gyakoroljon nagyobb nyomást a kormányra, addig a pozsonyi parlament két legnagyobb ellenzéki pártja, a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) és a Mi Szlovákiánk-Néppárt (LSNS) elutasítja a beoltatlanok számára a vendéglátóiparban már korábban bevezetett korlátozásokat. Az 5,4 millió lakosú Szlovákiában a lakosság mindössze 46,8 százaléka kapott oltást, ez az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint a harmadik legalacsonyabb átoltottsági arány az Európai Unióban.

(MTI)

Nyitókép: Vladimir Simicek / AFP

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés