Karácsony szerint kamubotrány a Városháza-ügy

2021. november 24. 14:06
Írta: Nagy Gábor
A főpolgármester orosz titkosszolgálati szálakat emlegetett. Láng Zsolt erre közölte: nem kéne űrlényekkel, marslakókkal riogatni. Tudósításunk a Fővárosi Közgyűlésről!

Ugyan Karácsony Gergely főpolgármester a múlt héten nem hívott össze rendkívüli közgyűlést a Városháza-ügyben, szerdán napirendre került a „Javaslat vizsgálóbizottság felállítására a Városháza eladásának ügyében” című előterjesztés. Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője ezzel kapcsolatban a Mandinernek úgy fogalmazott: a közgyűlésen ki fog derülni, hogy a Városháza baloldali többsége mit gondol az ügyben.

Hogy például a DK-s vagy a momentumos polgármesterek szerint is a szőnyeg alá kell-e söpörni a botrányt. Mit gondolnak valójában túl a kampányszólamok szintjén a transzparenciáról és a közélet nyilvánosságáról.

Ha nem hagyják felállítani a vizsgálóbizottságot vagy nem vesznek részt benne, az egy előrehozott ítélet az ügyben” – jelentette ki a politikus.

***

Karácsony: Kamubotrány a Városháza-ügy

A napirend előtti felszólalásokat a főpolgármester kezdte. Karácsony Gergely hosszas szónoklatában emlékeztetett, Orbán Viktor kormányfő azt ígérte a 2019-es önkormányzati választásokat követően, hogy az önkormányzatokkal kötött korábbi megállapodások érvényben maradnak; fenntartják az együttműködést. A városvezető szerint ezzel szemben az elmúlt bő két évben olyan jogszabály-módosításokat hozott a kabinet, amelyek szembementek és mennek a miniszterelnök ígéretével.

Nincs olyan nap, amikor a kormány nem az önkormányzatok megfojtására törekszik”

– jelentette ki, utalva a helyi iparűzési adó újbóli megfelezésére.

„Olvasom a táblát, hogy eladó a Városháza (az ülésteremben egy molinót feszítettek ki – a szerk.) Ez azonban hazugság. A főváros vezetése tavaly év végén foglalkozott a fejlesztéssel, de kizárta a privatizáció lehetőségét. Sőt – folytatta Karácsony –, elindultunk abba az irányba, hogy a Városháza a városlakóké legyen.” A főpolgármester ezzel a Városháza Park évek óta húzódó átalakítására, a Merlin Színház felújítására, illetve a Budapesti Galéria kialakítására utalt.

Karácsony szerint a Fidesz-KDNP szeretné, hogy eladó legyen a Városháza, mert a kormánypártok akarják megvenni. A városvezető megemlítette az itthon élő orosz milliárdosok, a Rahimkulovok nevét; úgy véli, a kiszivárgott hangfelvételek az orosz titkosszolgálatokhoz köthetők.

Ezeket a tárgyalásokat nem mi kezdeményeztük, hanem az oroszok. Hogy nekik van-e szándékuk az akvizícióra, azt nem tudom.

Az összes vizsgálat elé készségesen állunk, nyugodtan várjuk a feljelentéseket” – jegyezte meg.

Láng: Karácsony menekül a válaszok elől

„Három hét telt el a Városháza-ügy kirobbanása óta – kezdte felszólalását Láng Zsolt –, és az a beszéd, amit most elmondott, menekülésnek titulálható. Ha megengedő vagyok, akkor ez egy rossz kommunikáció. Ha nem, akkor ez a beszéd csupán halogatás. Riogathat minket az orosz titkosszolgálattal, űrlényekkel, marslakókkal, csak lassan senki nem hisz önnek, mert folyton önellentmondásokba keveredik.”

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint a főpolgármesternek fel kell tenni a kérdést: hányszor járt orosz „oligarchákhoz” volt főnöke, jelenlegi barátja: Bajnai Gordon?

A kormánypárti politikus ezt követően szembesítette Karácsonyt a felvételeken elhangzott mondatokkal, amely szerint Barts arról beszélt, hogy az eladás mellett van a városvezetés; hogy Gansperger és Bajnai szerint is jutalékrendszer működik a Városházán; hogy a volt kormányfő szerint a hatpárti koalíció környékén cápák lebzselnek, akik csak a fővárosi bizniszlehetőségekre várnak.

„Erre Ön azt mondja, nincs ügy. Feltenném a kérdést: mindezek fényében feljelenti Bajnai Gordont? Hiszen a felvételeken elhangzottak alapján felmerül a bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények gyanúja” – fogalmazott Láng.

Vita a felállítandó vizsgálóbizottság körül

A „Javaslat vizsgálóbizottság felállítására a Városháza eladásának ügyében” című előterjesztés vitájában Karácsony ismételten kifejtette: olyan ügyben állít fel a közgyűlés vizsgálóbizottságot, amely nem történt meg.

Ezzel szemben nem történt vizsgálat olyan ügyekben, amelyek valóban megtörténtek”

– utalt többek között a főpolgármester a hármas metró szerelvényeinek felújítására.

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője erre reagálva felszólította a városvezetőt, ne verje át sem a közvélemény, sem a parlamentet. „Mi beadtunk egy javaslatot, az önök úgy módosítják, hogy pontról-pontra leszögezik, mit és kit lehet vizsgálni az ügyben és kit nem. Gansperger Fideszhez való viszonyát, Berki Zsoltot lehet vizsgálni, de Bajnai Godon szerepét nem? Ön fél, hiszen benne van az egészben. Nem fogunk megállni” – fogalmazott a politikus.

Láng – miután kiderült, hogy a közgyűlést legközelebb december 15-ére tervezi összehívni a városvezetés – hangsúlyozta, bő két hét nem elegendő érdemi vizsgáló munka elvégzésére. A Fidesz-KDNP bár szerette volna, hogy az eredeti előterjesztést fogadja el a grémium, végül azonban azt (ellenvoks híján) megszavazták. A bizottságot Kovács Péter fideszes kertvárosi polgármester fogja vezetni.

Karácsonyék listát készítettek a „kínos” ügyekről

Érdekes napirendi ponttal folytatódott a közgyűlés. A főpolgármester által beterjesztett „Javaslat felterjesztési jog gyakorlására azon kellemetlen kérdésekben, amelyeknél a polgármesterek még várnak arra, hogy a Fidesz-központ megmondja a jó válaszokat” című dokumentumokan olyan témákat jelölt meg a városvezetés, amelyek értelmezésük szerint kínosan érintik a kormányzatot.

Kovács Péter erre reagálva kifejtette: nem a kormány álláspontja változott, hanem a városvezetés épített fel egy kommunikációs koncepciót, amely alapján a Fidesz-KDNP-kabinet teszi tönkre Budapestet.

Dolgozni kéne, nem a marketing dumát nyomni” – jegyezte meg.

A szolidaritási hozzájárulás kormányzati megemeléséről a XVI. kerületi polgármester közölte: ezzel egy időben a kerületek állami támogatása is növekedett; Budapest korábban kiharcolt magának egy kedvezményt, amely kérész életű volt, a főpolgármester pedig nem tudta kiharcolni az egyedi állapot meghosszabbítását. Az iparűzési adó megfelezése kapcsán pedig elmondta: a forrásmegosztási javaslat alapján túlteljesült Budapest ipabevétele, több pénz folyt be a fővárosi büdzsébe, mint amivel előzetesen kalkuláltak.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a napirendi pont kapcsán elmondta: ez egy jó vita, hiszen kiderül, ki mit gondol a politikáról. A politikus nehezményezte továbbá, hogy míg a kormány kivethet különadókat, felvehet hiteleket, addig ezt a Fővárosi Önkormányzat nem teheti meg.

***

A grémium elé nem került be az atlétikai vébé állítólagos fővárosi vétójának eshetősége, valamint a celldömölki ingatlanmutyi ügye sem.

Amit eddig tudunk: A Berki Zsolt vezette, kétes háttérrel bíró Northern Rock Kft. a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-vel kötött megbízási szerződést az eladásra. Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője eladási terveket emlegetett az egyik felvételen, megnevezve a Városháza értékesíteni kívánt részének hektárban megadott területét. A vezérigazgató mások mellett Gansperger Gyula és Berki Zsolt társaságában befektetőkkel egyeztetett, az erről készült felvételt Anonymus juttatta el több szerkesztőséghez.

Egy ugyancsak nyilvánosságra került hanganyagon Gansperger a Városháza tervezett eladásával összefüggésben ismertette azt a jutalékos rendszert, amelyen keresztül korrupciós eljárással már több fővárosi ingatlant is értékesítettek fű alatt. Egy másik felvételen Bajnai azt ecsetelte, hogy a városvezetésnek is tetsző tervek szerint egy kisebb irodaszárnyba költöztetnék az önkormányzatot. A volt kormányfő is beszélt a jutalékos rendszerről.

A sajtó érdeklődésére a rendőrség az alábbi tájékoztatást adta: „Az ügycsoportot érintően a rendőrségre több feljelentés is érkezett, amelyek alapján befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt eljárásokat folytatunk ismeretlen tettes ellen. A nyomozások érdekeire tekintettel ezekről nem adunk bővebb tájékoztatást.”

Fotók: Ficsor Márton / Mandiner

Összesen 123 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kihúzza amíg tudja a rétestésztát. Utána bukta.

Tarlós idején a közgyűlések arról szóltak, hogy mi, hogyan, mennyiért épüljön.
Karigeri idejében kicsit mások ezek a közgyűlések...
Borzadva nézem, mivé lett a Város!

Pontosan látszik a tervük: abban bíznak, hogy jövőre választást nyernek és addig előkészítik a városháza eladását. Az új kormány lehetővé tenné Gelgely és Bajnai számára.
Meg is mondták, hogy választás előtt nem kell erről beszélni.

Karácsony le van maradva: már zajlik a rendőrségi nyomozás. Máésrészt, Karácsony bagatellizálhat, de ettől még HALLHATJUK, hogy mi a korrupt jutalékosztás rendszere a Karácsony-Városházán.

Megpróbálom lekövetni Geli gondolatmenetét. Tehát:

Vlagyimir Putyin rá akarja tenni piszkos mancsát a Városházára, de ezért
nem Orbán Viktorral, hanem Bajnai Gordonnal veszi föl a kapcsolatot.
A KGB betechnikázza Bajnai Gordon mellkasát, ezzel hálálja meg a
Gazprom, hogy olcsón adhatja el a gázt Magyarországnak. Mindennek az
a főindítéka, hogy meghekkeljék a 2022-es választásokat.

Marha jókat röhögtem ezen a filmen!

Virág elvtárs esete jut az eszembe, biztosan Putyin jött ürgebőrben, de a legnagyobb sértés talán, hogy Gergőt senki sem akarta megölni..........

Azt hittem, hogy van egy határa annak, amíg az embereket hülyének lehet nézni, de tévedtem, Geri...a túrót, Ő egy senki epizódszereplő, a mögötte állók néznek ennyire hülyének egy országot? vagy megszokták, hogy Kádár alatt teljesen hülye volt a nép, a fejük felett azt csináltak, amit akartak, s most is ezt a buta, félrevezethető szavazó masszát látják lelki szemeik előtt?

Az igazi kommunistáknak, baloldaliaknak, a baloldali szakszervezeteknek nem kellene az utcára vonulniuk, s követelniük Karácsony, s az egész városházi maffia lemondását? Hol van Hadházy, Jakab?

Na jó, nem akartam ennyire pacekba.

Az olyan buta hat osztályos prolinak, mint amilyen te vagy, soha sem fog eljutni az agyáig, hogy buta gojként mennyire megvezetnek.....üzenem neked Lipóciából. Jót röhögünk rajtatok.....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés