Kína szembeszállt az ENSZ-szel

2021. november 20. 16:43
Az ázsiai nagyhatalom visszautasítja az Egyesült Nemzetek Szervezete követelését. Nem engedik szabadon az újságírót, aki a járvány kitörése idején Vuhanból közölt képeket.

Felelőtlennek és tévesnek nevezte szombaton Kína genfi ENSZ-nagykövetsége a világszervezet emberi jogi biztosának felszólítását, hogy

Kína engedje szabadon Csang Csan ügyvéd-újságírónőt, aki a közép-kínai Vuhanban a koronavírus-járvány kezdetén készített képeket a városról és a kórházakban.

Csang Csan éhségsztrájkot folytat a börtönben, emiatt egészségi állapota gyorsan romlik. Marta Hurtado, az ENSZ emberi jogi biztosának szóvivője pénteken arra kérte a kínai hatóságokat, hogy humanitárius alapon fontolják meg Csang szabadon bocsátását, és biztosítsanak számára sürgősségi orvosi ellátást.

Vuhanból közölt fényképeket a COVID19-járvány kitörését követően

A 38 éves Csang Csan egykori sanghaji ügyvéd, 2020 februárjában utazott Vuhanba, hogy személyesen győződjék meg arról, mi történik a járvány miatt lezárt városban. A túlterhelt kórházak folyosóin várakozó betegekről készült képei ritka betekintést nyújtottak abba, mekkora pusztítást végzett a nem sokkal korábban a városban elszabaduló koronavírus.

Csangot tavaly májusban vették őrizetbe, és decemberben négy év börtönre ítélték közrend megzavarása miatt. 

A vád vele szemben „viták szítása” és „bajkeverés” volt. Testvére, Csang Csü már hetekkel ezelőtt arra figyelmeztetett a Twitteren, hogy nővére borzasztóan lefogyott, és félő, hogy már nem sokáig  él. Csangon kívül további három újságíró, Csen Csiu-si, Fang Pin és Li Cö-hua került börtönbe amiatt, hogy beszámoltak a Vuhanban kialakult közegészségügyi válságról.

(MTI)

Borítókép: MTI/EPA, Miguel Candela

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

szoval negy eve mar csak hetei voltak hatra ertem

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés