Az Európa Tanács emberi jogi kötelezettségeinek betartására szólította fel Lengyelországot

2021. november 19. 14:04
A lengyel-fehérorosz határon kialakult helyzet Minszk felelőssége, ez nem menti fel Lengyelországot emberi jogi kötelezettségei alól – jelentette ki az Európa Tanács emberi jogi biztosa pénteken.

Dunja Mijatovic közleményében hangsúlyozta, hogy a szerdán bevezetett és november végéig tartó rendkívüli állapot hatálya alá tartozó, a lengyel határ menti területekre érvényes belépési tilalom káros következményekkel jár. Szavai szerint megakadályozza a nemzetközi szervezeteket és a civil társadalom képviselőit abban, hogy humanitárius segítséget nyújtsanak, és végezzék emberi jogi munkájukat. Továbbá lehetetlenné teszi a média hozzáférését a határzónához, ami aláássa a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát, valamint korlátozza az átláthatóságot és elszámoltathatóságot. Az ilyen intézkedés teret ad a félretájékoztatásnak, és erősíti a bizonytalanság érzését – mondta. 

A humanitárius és jogi segítséget nyújtó nemzetközi szervezeteknek és a civil társadalmi szereplőknek azonnali és akadálytalan belépést kell biztosítani a határ minden területére. Az újságírók számára pedig lehetővé kell tenni, hogy a jelenlegi rendkívüli állapot hatálya alá eső térségből is szabadon és biztonságosan tudósítsanak – jelentette ki Mijatovic.

„Európai kötelesség”

Azt is hangsúlyozta, hogy a lengyel szejm által elfogadott törvényjavaslat – mely a rendkívüli állapot lejárta után alkalmazandó új szabályokat határozza meg – azzal a kockázattal jár, hogy a rendkívüli helyzet állandósul. Ez súlyos és hosszú távon negatív következményekkel jár a szabad mozgásra, a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságára, valamint az emberi jogvédők munkájára – mondta. A rendkívüli állapot miatt bevezetett korlátozásokat meg kell szüntetni, és azokat nem szabad új jogszabályokkal állandósítani – jelentette ki. Ezenkívül a jogszabályok bármilyen módosításának biztosítania kell, hogy a lengyel ombudsman teljes mértékben mentes legyen megbízatása teljesítésének korlátozásától – húzta alá.

Kijelentette továbbá, hogy azok a lengyel jogszabályok, melyek lehetővé teszik a hivatalos határátkelőkön kívül az ország területére lépők azonnali visszaküldését, aláássa a menedékkérelem beadásához, valamint a hatékony jogorvoslathoz való jogot. A jogszabályt módosítani kell annak érdekében, hogy a Lengyelország területére lépő emberek kérelmet nyújthassanak be, és egyéni értékelés keretében kezdődhessen meg a menekültügyi eljárásuk – hangsúlyozta. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi helyzet kezelése nem csak Lengyelország feladata. Olyan európai kötelesség, melyhez a szolidaritáson, valamint az európai értékeken és normákon alapuló emberi jogi választ kell adni – tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

(MTI)

Nyitókép: Leonid Shcheglov / BELTA / AFP

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tessék mondani, Fehéroroszország mióta háborús övezet? Milyen veszély van ott, ami elől menekülni kell? Ha van ott veszély, ugyan miért tetszettek odautazni repülővel????

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés