Nézőpont: A baloldali szavazókat is megosztja Márki-Zay személye

2021. november 16. 23:16
Arra a kérdésre, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester, vagy „valaki más” legyen a miniszterelnök, még a baloldali szavazóknak is csak 58 százaléka választotta a baloldali miniszterelnök-jelöltet.

Nem hozott új szavazókat, sőt a meglévő baloldaliakat sem tudja egységesen maga mögé állítani Márki-Zay Péter. Míg a biztosan szavazó pártválasztók 42 százaléka baloldali, addig csak 24 százalékára számíthatna a hódmezővásárhelyi polgármester – derült ki a Nézőpont Intézet friss kutatásából.

Már egy hónapja a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, de a közvélemény-kutató felmérése szerint továbbra sem sikerül országos áttörést elérnie népszerűségében. A Nézőpont Intézet egy korábbi elemzésében felhívta már rá a figyelmet, hogy a baloldal népszerűségnövekedésében nem segített a miniszterelnök-jelölt megnevezése, hiszen sem a Fidesz, sem a baloldali közös lista népszerűsége nem változott.

Ezt a tendenciát a legfrissebb adatok is alátámasztják, továbbra is

a biztos szavazó pártválasztók 56 százaléka Fidesz-támogató

és csak 42 százaléka a baloldal szavazója.

Az ellenzéki szavazókat is megosztja Márki-Zay személye

A baloldal problémája azonban ennél is súlyosabb. Márki-Zay Péter ugyanis a jelenlegi kormánykritikus szavazótábor egésze számára sem elfogadható. Arra a kérdésre, hogy „Márki-Zay Péter vagy valaki más” legyen-e a miniszterelnök,

csupán az aktív szavazók 24 százaléka nyilatkozott támogatóan a hódmezővásárhelyi polgármesterről, a válaszadók 62 százaléka a „más” alternatívát választotta.

A baloldali szavazótábornak csak 58 százaléka mondta azt, hogy Márki-Zayt szeretné kormányfőnek, 26 százalékuk „valaki mást” (a többiek nem tudtak dönteni vagy nem kívántak válaszolni).

A Nézőpont Intézet 2021 novemberi felmérésében azt a kérdést tették fel a szavazóknak, hogy Márki-Zay Pétert, vagy „valaki mást” szeretnének miniszterelnökként látni.

Az ellenzéki összefogás nem csak hozhat, vihet is szavazatokat

A Nézőpont Intézet szerint baloldali összefogás számára figyelmeztető jel, hogy a „politikai innovációnak” tervezett baloldali előválasztás során nem egy tábornövelő, hanem egy tábormegosztó jelöltet sikerült pajzsra emelniük. Már az október 23-ai ünnep baloldali kudarca is megmutatta, hogy a baloldali pártokkal is hadakozó kormányfőjelölt az érintett pártok támogatói körben mérsékelt népszerűséget remélhet.

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása 2021. november 8. és 10. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

Borítókép: Nézőpont

Összesen 87 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aki márkizajra szavaz adja vissza a rezsicsökkentését.
Tagadja meg múltját, jelenét és jövőjét.

Köszi! Ez volt a legfontosabb beírás! Nem közvéleménykutatast kell nyerni!
Nem dőlhetünk hátra, mert az utolsó pillanatig küzdetek majd az aljas eszközeitekkel.

MZP Gyurcsány foglya - mert se pártja, se frakciója -, persze hogy megosztó. Hiszen szegény balosok éppen Gyurcsány/né/ ellen választották meg MZP-t, viszont ezáltal belesétáltak ebbe a nekik politikailag skizofrén helyzetbe, amikor az állítólag Gyurcsány-független MZP mégis totálisan függ tőle.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés