Orbán Magyarországa vezető szerepet vihetett volna Trump reakciós szövetségében

2021. november 14. 9:52

Noam Chomsky
Magyar Narancs
A legreakciósabb államok szövetségét tervezték: protofasiszta Trump-klón, Bolsonaro, Orbán.

„Joe Biden több mint kilenc hónapja van hivatalban. Az új vezetés hogy látja Kelet-Európa illiberális demokráciáit?

A republikánusok például imádják az illiberális demokráciát. Az Egyesült Államokat is ilyenné szeretnék változtatni. Ezért látogat Tucker Carlson és több más népszerű szélsőjobbos alak Magyarországra. Hogy megvallják Orbánnak, mennyire szeretik és támogatják. Ha visszatekint Trump geopolitikai programjára, amit persze nem ő, hanem a kormányzata készített, az elképzelés az volt, hogy Washingtont egyfajta nemzetközi reakciós központtá tegyék. Összehozzák a legreakciósabb államok szövetségét. Természetes tagja e társaságnak a protofasiszta Trump-klón, Bolsonaro és a szekuláris demokráciát leépítő indiai Modi. Orbán Magyarországa vezető szerepet vihetett volna ebben a szövetségben.

Idetartoztak volna a Közel-Keletről az Ábrahám Egyezmény aláírói, az Egyesült Arab Emírségek és a jobbszélre tolódott Izrael, amely a technológiát, az erőt szolgáltatja. Szaúd-Arábia technikai értelemben nem csatlakozott, de gyakorlatilag igen. Bahreint Szaúd-Arábia kényszerítette a csatlakozásra, Marokkóra értékes foszfátmonopóliuma miatt volt szükség. Egyiptomnak nem kellett csatlakoznia, e nélkül is itt a helye, történelme legkeményebb diktatúráját éli éppen. Ezek és más, a hatalom közelében lévő, európai szélsőjobboldali csoportok alkották volna a Trump-kormányzat által megálmodott szövetséget, amelybe Magyarország tökéletesen beleillik.

Nézze csak meg a Republikánus Pártot, pontosan ugyanezt csinálják itt, az Egyesült Államokban. Tisztában vannak vele, hogy kisebbségben vannak, szavazóbázisuk a fehér felsőbbrendűség híveiből, az evangéliumi keresztényekből, az idősebb, vidéki, alacsony iskolázottságú amerikaiakból áll. Tudják, hogy igazságos választáson nem nyerhetnének. A republikánus államok azon vannak, hogy visszavágják a szavazási lehetőségeket, átstrukturálják a választókerületeket, hogy kisebbségben lévő és egyre fogyó pártként is megtarthassák a politikai hatalmat. Nos, ez maga az illiberális demokrácia.

És mit tesz Biden, vagy mit nem tesz? Nyilván, van sürgetőbb dolga is, mint a kelet-európai illiberális demokráciákkal foglalkozni.

Egyelőre, hogy úgy mondjam, félretette ezt a problémakört. Megörökölte Trump külpolitikáját, de egyelőre nem ez köti le a figyelmét. Azon iparkodik, hogy áterőltesse a belpolitikai programját, amire nagyon nagy szüksége van az országnak. A szociális ellátórendszer, az infrastruktúra összeomlóban van, az egészségügy egy katasztrófa. Gyermekgondozás, munkavállalói juttatások – mind-mind változtatásra szorulnak. Ebben maga mögött tudhatja a tömegek széles körű támogatását, a republikánus szavazókét is, de a Republikánus Párt száz százalékban ellene van. Ők abban érdekeltek, hogy Biden semmit se érjen el, ami a lakosság javát szolgálja, hogy aztán a demokratákat okolhassák a kudarcért, és jövőre ismét hatalomra jussanak. Ezt nem is titkolják, a végső céljuk, hogy minél inkább szenvedjen az ország. Biden minden olyan intézkedésének keresztbe tesznek, amivel jól járnának az amerikaiak. A demokraták közül is csatlakoztak hozzájuk, így az erőviszonyok úgy alakultak a két oldal között, hogy lehetetlenség átvinni a programokat.”

Fotó: Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 138 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Zsidó imperialisták véleménye nagyon fontos:
Noam Chomsky szerint: „Az izraeli miniszterelnök, Ben Gurion írta, hogy a zsidó állam csak egy fontos és döntő lépés a cionizmus megvalósításában, de csupán egy lépés: az állam határai nem lesznek örökidőkre rögzítve, hanem növekedni fognak vagy az arabokkal való megegyezés útján, vagy egyéb módon, ha meg lesz az erőnk hozzá a zsidó államban.
Jövőképébe tartozott Jordánia és azon is túl, valamint Izrael földje a Nílustól egészen az Eufráteszig.”
(Noam Chomsky: Afterward. Marching forward, in Murphy ed. For Palestine, 1993, 236.old.)

...és nem gyűlöl más embereket (vagy akár önmagát) azért, mert fehér színű a bőre

Chomskyra is lecsapott cancel "culture", szerintem ebben van egy jó nagy adag túlkompenzálás is - azon kívül természetesen, hogy eredendően baloldali, sokat tett azért, hogy a mai Amerika olyan legyen, amilyen. (és a hálátlan utókor meg nem értékeli eléggé) - már persze ha az interjú tényleg megtörtént, és nem egy újabb Teller-levél.

Az illiberális vezetők közül messze Orbán a legintelligensebb, a republikánusok is annak tartják, a politikai vonalából rengeteg elemet másolhatónak tartanak. Politikai befolyása eddig is jelentősen meghaladta az ország súlyát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés