A lengyelek szerint a fehérorosz hadsereg megtámadta a határkerítést

2021. november 13. 15:57
Reflektorokkal vakították el őket, és könnygázt adtak a rájuk engedett száz migránsnak, amit azok fel is használtak ellenük – állítja a lengyel határőrség.

A fehérorosz határőrök segítséget nyújtottak a migránsoknak áttörni a határkerítésen, és könnygázt is adtak nekik, amit azok be is vetettek a lengyel határőrök ellen - közölte szombaton a Twitteren a lengyel határőrszolgálat. „Éjjel (a Podlasie vajdaságbeli) Czeremcha térségében fehérorosz katonák hozzáláttak lebontani az ideiglenes határkerítést. Ledöntötték az oszlopokat, és átszakították a hálót szolgálati gépkocsi segítségével. A lengyel határőröket lézersugárral és stroboszkóppal vakították el” – olvasható a közleményben. 

„Mellettük mintegy száz migráns várakozott arra, hogy megnyíljon az illegális határátlépés lehetősége.

A fehéroroszok könnygázzal is ellátták a bevándorlókat, amelyet azok fel is használtak a lengyel szolgálatok ellen.

Ezt és a következő illegális határátlépési kísérleteket is megakadályozták a lengyel határőrök” – folytatódik a szöveg. 

A lengyel határőrség közlése szerint pénteken 219 illegális határátlépési kísérletet regisztráltak a lengyel-fehérorosz határon. Őrizetbe vettek három iraki állampolgárt és egy lengyelt, aki közreműködött a határsértésben. Idén a lengyel határőrség már több mint 33 ezer illegális határátlépést akadályozott meg a lengyel-fehérorosz határon. Hétfőn kiéleződött a helyzet:

a határhoz több ezer migráns érkezett, akik időről időre nagyobb csoportokban kísérlik meg a határkerítés átszakítását és a bejutást Lengyelországba.

A lengyel hatóságok fontolóra vették valamennyi lengyel-fehérorosz határátkelő lezárását és a határon áthaladó vasúti forgalom leállítását – közölte szombaton az RMF rádióban Mariusz Kaminski belügyminiszter. „Fehéroroszország fontos tranzitállam” – emlékeztetett, hangsúlyozva, hogy Lengyelország tudja, mennyire fontos ez az útvonal, egyebek között a kínai áruk szállítása szempontjából.

„A kuznicai határátkelőt azután zártuk le, hogy a fehéroroszok ott migrációs konfliktust provokáltak az illegális határátlépési próbálkozásokkal. Ez volt az első figyelmeztető jelzés” – mondta a belügyminiszter. „Teljes elszigeteltségbe kerülhetnek, nemcsak politikai, hanem gazdasági szempontból is” – tette hozzá.

(MTI)

Borítókép: Az Európai Unióba igyekvő migránsok, mögöttük fehérorosz katonák a lengyel határt védő szögesdrótkerítés fehérorosz oldalán. MTI/EPA/Lengyel 16. gépesített hadosztály

Összesen 136 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés