Az Európai Bizottság pénzbírság kiszabását kéri az uniós bíróságtól Magyarországra

2021. november 12. 22:57
Az Európai Bizottság az uniós bíróság elé idézi Magyarországot és átalányösszegű pénzügyi szankció, valamint napi kényszerítő bírság kiszabását kéri, amiért Magyarország nem tartotta be a menekültügyre és a visszatérésre vonatkozó uniós szabályokkal kapcsolatos tavaly decemberi bírósági ítéletet – tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken sajtóközleményben.

Az Európai Unió Bírósága tavaly decemberben úgy ítélte meg, hogy a szerb-magyar határon található tranzitzónákra vonatkozó szabályokról és gyakorlatokról szóló magyar jogszabályok ellentétesek az uniós joggal. A luxemburgi testület megállapította, hogy Magyarország nem teljesítette maradéktalanul azon kötelezettségét, hogy hozzáférést biztosítson a menekültjogi eljáráshoz.

Azoknak a nem uniós állampolgároknak, akik a szerb-magyar határon akarták igénybe venni az eljárást, azzal kellett szembesülniük, hogy szinte lehetetlen kérelmük előterjesztése”

– fogalmazott a bíróság akkori ítéletében.  A testület különösen a menekültügyi eljárásokról, a visszatérésről és a befogadásról szóló irányelv rendelkezéseinek megsértését állapította meg.  A bizottság szerint az újabb luxembourgi eljárásra azért van szükség, mert

Magyarország mindmáig nem foglalkozott az ítélet több elemével”.

„Nem hozta meg a menekültügyi eljáráshoz való tényleges hozzáférés biztosításához szükséges intézkedéseket”, és „nem pontosította azokat a feltételeket sem, amelyek a menekültügyi eljárás keretében benyújtott fellebbezés esetén, a területen maradás jogára vonatkoznak” abban az esetben, ha nem áll fenn „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” – mutatott rá a testület a sajtóközleményben.   

Az uniós joggal való összeegyeztethetőségre vonatkozó aggályok alapján az Európai Bizottság még 2015 decemberében indított kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, ez az Európai Bíróság 2020. december 17-i ítéletével zárult le. Magyarország szerint a magyar szabályozás és gyakorlat megfelel az uniós és nemzetközi jognak. A kormány 2021. február 25-én az Alkotmánybíróság elé terjesztette az ügyet, jelezve, hogy annak ítéletéig nem tud eleget tenni az uniós bíróság rendelkezéseinek.

(MTI)

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs 

Összesen 144 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ne lépjünk ki. Még próbálkozzunk megjavítani. A konzervatív frakcióban van lehetőség......
Ha nem sikerül, az EU úgyis szétszakad, mint egy koszlott, elnyűtt gatya.

Az tetszene, ha ittrekednének?
A szomszédok lezárnák a határaikat.....

Az EU önpusztító életet él.
Nehéz lesz kizökkenteni a káros globalista szenvedélyeiből.

Most fordul a szélirány. Ez érezhető.

Az uniós polgárok és egyre több politikus gondolkodásában érezhető változás. Nem lesz gyors, de elkezdődött, ugyanis működnek az eu-ban a szabad véleménynyilvánítást gátló fékek és ellensúlyok. Egyre több bátor ember van, aki szembe mer nézni a globalista erőszakkal.
Én is csak kicsit vagyok bizakodó.
Ha nem sikerül fordítani az EU szemléletén, akkor szakadjon.

Ennek a gyalázatos igazságtalanságnak EU-szétesés lesz a vége... Addig pedig meg kell keresni a magyar kárcsökkentés lehetőségeit.

Szlovákiával a nyakunkban, Romániával a hátunkban nehéz. Az utolsó pillanatig kell a saját érdekeinkért az EU-n belül küzdeni. A saját érdekünk kimondottan az, h. ide "menekült" a lábát be ne tegye. Egy küzdelemben, sajnos, a győzelem sokféle mértéke van benne, mint lehetőség, de meg kell próbálni. Az viszont világos kell legyen, pontosan mit várhatunk a gazdag és "művelt" Nyugattól. Rutte azért támadja Magyarországot, mert a Belgrád-Budapest gyorsvasút Amszterdam érdekeit sérti a jövőben.

Az Egyesült Királyság más nagyságrend, más lehetőségek, más világ. A miénk egészen más történet lenne.

Én népszavazást szeretnék kérni az előrehozott EP választások érdekében!

Azonnal lezárnák a határaikat. Pont, mint most a lengyelek, akiket bírálnak.

A menekültügyi tennivalók ki lettek szignálva Magyarország külföldi
képviseleteire. Azért keletkezett ez a megoldás, mert bírósági ítélet
kötelezett minket a tranzitzónák megszüntetésére.

Ha tehát a képviseletek ellátják a menekültügyi adminisztrációt, akkor mi a baj? Ha meg nemtudják ellátni, mert olyan sok a kérelem, akkor
meg tömeges ugyebár...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés