Horvátországban több városban már az új, delta plusz variáns tombol

2021. november 11. 20:06
Zágrábban, Splitben és Csáktornyán (Cakovec) is azonosították a koronavírus delta plusz variánsát, amely tíz százalékkal gyorsabban terjed az eredeti delta variánsnál – közölte Vili Beros horvát egészségügyi miniszter csütörtökön.

Úgy vélte: ez még egy ok arra, hogy minél többen beoltassák magukat. „Kulcsfontosságú, hogy az állampolgárok mielőbb felvegyék a harmadik oltást is, hogy teljes mértékben védettek legyenek a jelenleg fertőző és az új vírusvariánsokkal szemben” – húzta alá a tárcavezető, hozzátéve, hogy a harmadik oltásokra leginkább azokban a közösségekben van szükség, ahol nagyobb a fertőzöttségi arány.    

Horvátországban az elmúlt 24 órában 6987 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, s a vírus okozta Covid-19 betegségben 66-an haltak meg.

Kórházban 2008 beteget ápolnak, közülük 257-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 990 925-en kaptak védőoltást, közülük 1 837 846-an már a második adagot is felvették. Csütörtökre rekordot döntött az egy nap alatt beoltottak száma. Több mint 27 ezren vették fel a védőoltást, ebből 16 ezren valamelyik vakcina első adagját.    

A horvát lapok szerint a növekvő oltakozási hajlandóság egyik oka, hogy drasztikusan emelkedtek az esetszámok,

és magas a halálozási arány. A másik ok, hogy a nemzeti válságstáb hétfőtől újabb szigorításokat vezet be. Kiterjesztik a Covid-igazolványok használatát minden állami és önkormányzati hivatalra, valamint az állami vagy önkormányzati fenntartású intézményekre és kereskedelmi vállalatokra, köztük az oktatási intézményekre is.    

Szlovéniában is megjelent az új mutáns

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 3568 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében tíz beteg halt meg. Kórházban 920 beteget ápolnak, közülük 212-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 201 600-an kaptak védőoltást, közülük 1 127 773-an már a második adagot is felvették. Ez a beoltható lakosság 57, a felnőttek 54 százaléka.    

A szlovén kormány csütörtöki ülésén szigorított a beutazás feltételein: ezentúl a gyerekek – az eddigi 15 helyett – legfeljebb 12 éves korhatárig léphetik át az országhatárt karanténkötelezettség nélkül,

amennyiben nem rendelkeznek védettségi igazolással vagy negatív vírusteszttel. Továbbá azok a diákok, akik nem tartják be a járványügyi szabályokat – nem végeztetnek vírustesztet, és nem hajlandóak maszkot viselni –, nem léphetnek be az iskolák területére, és számukra online oktatást rendelnek el.

(MTI)

Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon megtetszett a Mandin a cikkíróknak ez a "tombol" kifejezés. :D
Már nem is tudom hányadszor olvasom az utóbbi napokban.
Ez is kiváló eszköz a félelem generálásához/fenntartásához. Remélem, a hozzászólások között megint ott lesz kedvencem az "oltakozzatok! életben maradtok!" . Annyira hiányozna, ha nem :DDDD

Minél kevesebben hiszik el, annál hamarabb lesz vége. Amig van közönségük, addog csinálják.

Apaaaaa! Kezdődik! :DDDD

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés