Lengyel migránsválság – Morawiecki szerint Lukasenka Putyin által adott feladatokat hajt végre

2021. november 9. 21:17
Az utóbbi 30 év során ez az első olyan helyzet, amikor ilyen brutális módon támadják és tesztelik Lengyelország biztonságát és határainak integritását – közölte a lengyel miniszterelnök.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Vlagyimir Putyin orosz elnök által adott feladatokat hajtja végre a migrációs válság során – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden a szejm rendkívüli, a lengyel-fehérorosz határon kialakult helyzet miatt összehívott ülésén. Az utóbbi 30 év során ez az első olyan helyzet, amikor „ilyen brutális módon támadják és tesztelik Lengyelország biztonságát és határainak integritását” – hangsúlyozta beszéde kezdetén Morawiecki. 

Oroszország birodalmi politikája halad előre – jelentette ki. Szerinte Lengyelország keleti határán „nem pusztán közvetlen erőszak alkalmazására került sor, hanem egy megrendezett előadás zajlik”, melynek célja az ország területi egységének megsértése és káosz előidézése az Európai Unió egészében. 

A 2015-ös migrációs válsághoz képest viszont most új körülmények között kell szembenézni a helyzettel, közben ugyanis sikerült az EU- és a NATO-partnereket meggyőzni arról, hogy az országhatár védelme egyben a külső uniós határ, a NATO keleti szárnyának védelmét is jelenti – húzta alá a kormányfő.

Kulcsfontosságúnak nevezte a lengyel-fehérorosz határon már elkészült szögesdrótkerítést,

amely megakadályozta a hétfőn a határra érkezett, szerinte Minszk által „élőpajzsként" használt migránstömeg áttörését. 

Több ezer migráns van a lengyel határon

Mariusz Kaminski belügyminiszter szerint jelenleg 2-4 ezer migráns tartózkodik a határ fehérorosz oldalán, ők a legközelebbi időben újabb támadást akarnak indítani. Elmondása szerint a migránsokat heti mintegy kétezres létszámban, nagyjából 40 repülőjárattal szállítják Minszkbe mindenekelőtt Törökország, Szíria, az Egyesült Arab Emírségek és Libanon repülőtereiről. A lengyel kormány részben sikeresen tárgyal az említett országok vezetésével és légitársaságaival, hogy korlátozzák a szállítást - mondta.

A belügyminiszter szerint Oroszország a migrációs válság előidézésével tartósan destabilizálni akarja Kelet- és Közép-Európa térségét

és az egész EU-t. Lukasenka politikai célja pedig az, hogy rákényszerítse az EU-t saját hatalma elismerésére és a szankciók visszavonására, valamint arra, hogy partnerként kezeljék őt – értelmezte a helyzetet Kaminski.

Kiemelte, a kormány nem engedi meg, hogy Lengyelország migrációs útvonallá, embercsempészek, szervezett bűnbandák útvonalává váljék.    Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter felszólalásában emlékeztetett:

„a nyitott ajtók politikája” Nyugat-Európában terrorcselekményekhez vezetett. Lengyelország – melyen keresztül a migránsok Nyugat-Európába, leginkább Németországba szeretnének eljutni – a határőrök támogatására kivezényelt katonáival jelenleg az egész EU-t védi – mondta. 

A PAP hírügynökség közben azt közölte, hogy a migrációs válság miatt szerdán Lengyelországba érkezik és Morawieckivel fog találkozni Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

(MTI)

Összesen 107 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Értem a lengyelek történelmi orosz utálatát. De szerintem ebben nincsenek benne az oroszok.
Sokkal inkább hatnak az EU szankciói a fehéroroszok ellen .

Sajnálom a lengyeleket, mint ahogy 2015-ben magunkat is sajnáltam. De szerintem ebben ma nem az oroszok a hunyók.

Az oroszok csak annyiban lehetnek ebben benne, hogy Putyin vissza tudná fogni Lukasenkát, de miért tenné?

Ha az EU természetesnek tartja, hogy Amerika nyomulhat az orosz határ mentén Ukrajnában, de nem tartja természetesnek, hogy Oroszország a saját biztonsága érdekében erre reagál, és ezért még szankciókat is bevezet, akkor most vessenek magukra. És a lengyelek is, ha területükön helyet adnak az amerikai fegyvereknek. Sajnálom a lengyeleket, de ha németek irányában túl tudtak lépni a múlton, akkor az oroszok felé is megtehetnék ezt.

Morawieczkinek a maga szempontjából igaza van, de ettől Lukasenka és Putyin nagy filantrópok (és trollok) maradnak, akik segítenek a menekültek álmának valóra váltásában.

Az unió nem sokat gondolkozik, nem a sajátja előre végiggondolni, minek milyen következményei lehetnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés