Felfüggesztik a személy- és teherforgalmat a lengyel-fehérorosz határátkelőn

2021. november 8. 22:36
Kedd reggel 7 órától nem lehet majd átkelni ott Fehéroroszországból Lengyelországba. A közeljövőben a lengyel kormányszóvivő szerint fegyverhasználatra is sor kerülhet.

Kedd reggel 7 órától határozatlan ideig felfüggesztik a személy- és teherforgalmat a lengyel-fehérorosz határon lévő Kuznica Bialostocka közúti határátkelőn – közölte a lengyel határőrség sajtószolgálata.

Kuznica Bialostocka a három lengyel-fehérorosz határátkelő egyike, a hétfői tömeges határsértési kísérletek éppen ennek térségében történtek. Maciej Wasik lengyel belügyminiszter-helyettes a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta:

a határátkelő bezárására, a közúti forgalom leállítására biztonsági okokból kerül sor,

de a Fehéroroszországgal szembeni „könnyű szankcióként” is értelmezhető. A határon fennálló helyzetről hétfő este Mateusz Morawiecki is egyeztetett telefonon lett és litván hivatali partnerével.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő hétfő este közölte, hogy három-négyezer migráns tartózkodik jelenleg a lengyel határ fehérorosz oldalán. Elmondta, hogy a nap folyamán több csoportos határsértési kísérletet sikerült meghiúsítani, és a helyzet további éleződése várható.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimje szervezett módon irányítja a lengyel határhoz a migránsok csoportjait

– jelentette ki Müller. Utalt arra, hogy a migránsokat kísérő fehérorosz fegyveresek részéről a határon számos provokációra került már sor. A közeljövőben az ilyen cselekmények eszkalálódása várható, fegyverhasználatra is sor kerülhet – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy

a lengyel fél „csak végső esetben folyamodna fegyverhasználathoz”.

(MTI)

Nyitókép: Kuznica, 2021. november 8.
A lengyel nemzetvédelmi minisztérium által közreadott videofelvételről készített képen migránsok a lengyel-fehérorosz határ fehérorosz oldalán, a túloldalon pedig a lengyel biztonsági erők tagjai a lengyelországi Kuznica közelében 2021. november 8-án. A lengyel határnál összegyűlt nagy létszámú migránscsoport megkezdte erőszakos behatolási kísérletét Fehéroroszországból Lengyelországba és az Európai Unióba, de a lengyel biztonsági erők közlésük szerint a helyzetet ellenőrzésük alatt tartják.
MTI/EPA/Lengyel nemzetvédelmi minisztérium/POLAND'S MINISTRY OF NATIONAL DE

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés