Mindszenty-szobrot avattak Krakkóban

2021. november 7. 10:43
Az emlékmű a legendás magyar antikommunista ellenzéki, Pákh Tibor adománya.

Felavatták szombaton Mindszenty József bíboros, hercegprímás szobrát a lengyelországi Krakkóban, az  Isteni Irgalmasság-bazilika Magyar Kápolnája előterében. Az emlékmű a legendás magyar antikommunista ellenzéki, Pákh Tibor adománya. Az ünnepségen részt vett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. Beszédében aláhúzta:

Mindszenty drámai élete Magyarország 20. századi történetét, a keresztény nemzetek függetlenségi harcát jelképezi, és mutatja a lengyel és a magyar nemzet sorsközösségét is.

Felidézte, hogy a kommunizmus idején a magyar hercegprímáshoz hasonló szerepet betöltő lengyel prímást, Stefan Wyszynski bíborost szeptemberben avatták boldoggá Varsóban. Beszédét Mindszenty bíboros szentté avatásáért mondott imával zárta le.

A két prímás életútjában érzékelhető párhuzamokat emelt ki az ünnepségen szintén felszólaló lengyel alsóházi alelnök, Ryszard Terlecki is. Az emlékműavatáson személyesen nem vett részt a szobor adományozója, a 97 éves Pákh Tibor. Felkérésére, az ő nevében Engelmayer Ákos, a rendszerváltás utáni első varsói magyar nagykövet, a lengyel-magyar kapcsolatok neves alakja szólalt fel. Idézte Pákh szavait, miszerint

Mindszenty József és Szent II. János Pál tette a legtöbbet azért, hogy nemzeteik túléljék a kommunizmus nehéz idejét, és lelkileg megújuljanak.

Az emlékművet Pákh az ezeréves magyar-lengyel barátság nevében adományozta, hálaadásként a közös szentek, Szent László, Szent Kinga és Szent Hedvig tiszteletének megőrzéséért, valamint azért is, hogy a krakkói érsekség 2019-ben elindította gróf Esterházy János boldoggá avatási eljárását – mondta el Engelmayer. Beszédében Engelmayer Ákos felidézte Pákh Tibor életútját is, és nemcsak a magyar ellenállás hősének, hanem saját „politikai keresztapjának” is nevezte őt. Az 1980 májusi éhségsztrájk, amelyet Pákh a Varsó melletti Podkowa Lesnában a lengyelekkel együtt folytatott, előjele volt a néhány hónappal később megalapított Szolidaritás mozgalomnak – húzta alá a volt nagykövet. Kitért arra is, hogy Pákh Mindszenty rehabilitációját követelte.

A Kligl Sándor, Munkácsy Mihály-díjas magyar szobrászművész tervezte és Latorcai Csaba kőszobrász kivitelezte krakkói Mindszenty-szobor süttői mészkőből készült – közölte az MTI-vel a rendezvényen szintén részt vevő krakkói magyar főkonzul, Gerencsér Tibor. A főkonzulátus társszervezésében szombat este a  Krakkói Filharmónia Zenekara ünnepi hangversenyt is ad az emlékműavatás tiszteletére. A rendezvény egyúttal tiszteletadás az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hőseinek.

(MTI)

Nyitókép: Múlt-Kor

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amióta a fejed megvan, a szarnak a helye is megvan.

A mellette álló Pallavicininek is kell legyen szobra valahol.

Én több képaláíráson olvastam, hogy a Mindszenty balján álló katona Pallavicini őrgróf, igaz már Pálinkásra magyarosított névvel.

És még ez is. Kész Maléter Pál.
"Pallavicini Antal 1947-ben belépett az Magyar Kommunista Pártba."(Wiki)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés