Felmérés: a magyar tinédzserek harmada 15 éves korára volt már részeg

2021. november 6. 22:47
Újraindul Magyarországon a Szétcsúszva program, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a fiatalok alkoholfogyasztását.

Súlyos számokat produkált a Szétcsúszva program legutóbbi felmérése: a 14–18 éves részt vevő magyar tinédzserek 80 százaléka 15 éves korára kipróbálta már az alkoholt. Majdnem kétharmaduk volt már másnapos, és hányt már alkoholtól. Egy másik kutatás szerint a magyar 15 évesek több mint harmada legalább kétszer volt már részeg életében, ebben a virtusban csak Dánia előz meg minket. 

Megdöbbentő számok

A Szétcsúszva program az Egyesült Királyságból indult 2004-ben, majd globális kezdeményezéssé nőtte ki magát. Itthon 2019-ben debütált, a koronavírus-járvány miatt azonban a tavalyi program elmaradt – olvasható az Indexen. Most második alkalommal (és újra a Momentán Társulattal együtt) interaktív, online filmeket tettek közzé, amit egy november 8-án kezdődő kreatív versennyel egészítenek ki. Céljuk, hogy nemcsak az értelemre, hanem az érzelemre is hatva felvértezzék a középiskolások generációját az ivásra ösztönző csoportnyomás ellen. 

A felmérés azt mutatta, hogy minden ötödik válaszadó úgy gondolja, hogy ha nem inna alkoholt egy társaságban, túlságosan kilógna a sorból, és közel ugyanennyiüknek nehezére esik nemet mondani, ha alkohollal kínálják. Sokunknak lehet közvetlen vagy közvetett emléke fiatalkorából vagy éppen szülőként a tinédzserkori bulizásokról, ám az utóbbi időkig alig vagy egyáltalán nem készültek még csak megközelítő kutatások sem a témában. 

Mit, és milyen gyakran?

A válaszadók negyede hetente egyszer, jellemzően hétvégén iszik, 7 százalékuk hetente több alkalommal is.

Összességében minden harmadik középiskolás rendszeresen fogyaszt alkoholt. Méghozzá töményet.

Az alkoholok rangsorát ugyanis messze a tömény italok (pálinka, gyomorkeserű, rum, vodka stb.) vezetik (41 százalék), őket a sör (30 százalék) és a bor (22 százalék) követi. Ez egy koedukált átlag, a lányok ugyanis valamivel jobban szeretik a rövideket, mint a fiúk, akik inkább söröznek. Ráadásul jellemző rájuk a rohamivás, a rövid idő alatt legurított italok sora – teszi hozzá a portál. A felmérés szerint a magyar középiskolások 60 százaléka „pontosan tudja”, mi az a mennyiség, ami még nem árt meg neki.

A mértéktelen ivás olyannyira súlyos probléma itthon, hogy Magyarország a hetedik helyen áll a alkoholisták világranglistáján (az OECD-országok között). Minden 15 évnél idősebb emberre 11,1 liter tiszta alkohol jut évente (miközben az OECD-átlag 9 liter), ezzel olyan nagyivó hírében álló nemzetekkel loholunk holtversenyben, mint Oroszország. Becslések 800 ezer és egymillió fő közé teszik az alkoholfüggők számát idehaza, az ivásba pedig 30 ezren halnak bele minden évben. Ezen viszont csak úgy lehet változtatni, ha már fiatalon tudatosítjuk, mit okoz (szinte biztosan) a túlzott alkoholfogyasztás.

Fotó: VALENTINO BELLONI / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés