A migránsokat beengedni nem kell félnetek

2021. november 5. 20:53

Francesca Rivafinoli
Vasarnap.hu
Márki-Zay Péter legalább megnézhetné a statisztikákat.

„Türingia. Egy 2015 óta Németországban élő afgán migráns (jogállására nézve elutasított menedékkérő) a minap bement egy 800 éve épült evangélikus templomba, és szisztematikusan kirámolta – mintha csak lomtalanítást tartana, kihordott minden mozdíthatót, szerinte ugyanis a kereszténység tévhit, Jézus Krisztus nem Isten fia, a templom pedig zavaró. A hurcolkodás során eltört ez-az, így például egy középkori feszület is, amelyet a világháborús bombázások után épen sikerült kimenteni a romok közül. S hogy reagált minderre az érzékenyített evangélikus egyház immunrendszere? A templomban szolgáló lelkész elmondása szerint a látvány ugyan rémisztő volt, de »szó sincs vandalizmusról«, az afgán »egyáltalán nem lépett fel agresszíven« (simán lehet, hogy tettenéréskor még előre is köszönt, pedig akár a lelkész fejét is levághatta volna). Azaz: álprobléma, ki ne járna el hasonlóan, ha zavarná a szomszéd mecset az őt vendégül látó arab országban. Ne legyünk iszlamofóbok, szó sincs keresztényellenességről. Ne dimenzionáljuk túl a dolgot, úgymond.

Hamburg (18-as karika). Lassan lezárul a nyomozás egy tavalyi ügyben: egy 15 éves lányon követtek el két és fél órán át csoportos nemi erőszakot túlnyomórészt migráns fiatalok, majd még ki is rabolták az áldozatot. Noha kilenc fiatal bűnösségét a DNS-vizsgálatok mostanra meglehetősen egyértelműen bizonyítják, az elkövetők azóta is (immár 14 hónapja) szabadlábon vannak. Az ügyészség szóvivője kifejtette: jelenleg vizsgálják, hogy vádat emelnek-e, és ha igen, milyen címen (nem vicc).

Márki-Zay Péter nyilvánvalóan ezt a lányt sem ismeri, és így simán mondhatja, hogy részéről nincsenek rossz tapasztalatai a kiéhezett huszonéves férfiak tömeges beáramlásával és a jövevények lehető legbarátságosabb kezelésével kapcsolatban, de talán némileg szélesítené a látókörét, ha elbeszélgetne az érintett szülőkkel.

Vagy legalább megnézné a statisztikákat, ellenőrizendő, hogy az erőszakos bűncselekmények elkövetői között ugyanúgy felülreprezentáltak-e Magyarországon a jogszerűen letelepedett kínaiak, mint a nyugati országokban az illegálisan beérkezett afgánok.

De akár az is elég lenne, ha a miniszterelnök-jelölt a sunnyogás helyett – lásd »Legyen a ti beszédetek: igen, igen, nem, nem« – magyarul és angolul egyaránt kifejtené, hogy a fizikai mellett az élőerős és a jogi határzárat is fenntartaná-e (vagy a háromlábú szék utóbbi két lábát lefűrészelné), valamint hogy az uniós állandó szolidaritási mechanizmus keretében Lampedusáról fogadna-e be ismeretlen afrikaiakat, vagy inkább azt vállalná, hogy Magyarország átvesz más országokból kiutasított afgánokat és irakiakat, és megpróbálja megszervezni, hogy ténylegesen haza is menjenek, hátha sikerül. Mi sejtjük a válaszokat, de talán helyénvaló lenne a saját szavazóbázist is képbe hozni.”

Fotó: Ricardo ARDUENGO / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Márkizaj, ha keresztény lenne, ha katolikus lenne, ha jobboldali lenne, ha egyenes, hazaszerető becsületes ember lenne, akkor ezek a dolgok mind zavarná.
De csak megtanul "brüsszelül" beszélni.

Keresztes hadjáratot nem lehet indítani, de annak szellemiségét fel lehetne éleszteni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés