Bill Gates az atomenergia reneszánszát jósolja

2021. október 29. 16:19
A Microsoft-alapító amerikai milliárdos szerint a nukleáris energia felhasználása segíthet a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Az atomenergia reneszánszát jósolja a klímaváltozás elleni küzdelemben Bill Gates a Handelsblatt c. lapnak adott interjúban. Az amerikai üzletember szerint az atomreaktorok bezárása megnehezíti az ellátásbiztonság és az alacsony árak garantálását. Az elektromos áram iránti kereslet drasztikusan meg fog nőni, mert az elektromos autókhoz, fűtésre de még gyárak üzemeltetésére is ezt fogjuk használni – fogalmazott Gates, hangsúlyozva:

az új, viszonylag biztonságos és kevés hulladékot termelő atomreaktorok segíthetnek elkerülni a klímakatasztrófát.

A Microsoft alapítója szerint csökkenteni kell a károsanyagkibocsátást, és ehhez nem lehet kizárni ki semmilyen megoldást, még a magfúziót sem, csupán alaposan meg kell vizsgálni a költségeket és a biztonságot.

„Szükség van időjárástól nem függő energiaforrásokra, amik akkor is áramot termelnek, amikor nem fúj a szél és nem süt a nap. Ezeket figyelembe kell venni ahhoz, hogy sikeres legyen a németországi zöld szerkezetátalakítás” – jelentette ki az üzletember, aki Warren Buffett milliárdossal együtt épít új típusú atomerőművet.

Bill Gates kritikus a gáztüzelésű erőművek építésével kapcsolatban, amely a német energetikai átalakulás központi eleme.

Emelkedő rezsiárak

A Microsoft atyja az interjúban leszögezte: a politikusok számára óriási kihívást jelent az éghajlatváltozással kapcsolatos költségek minimalizálása és a terhek igazságos elosztása. Egy dolog azonban világos: a polgárok magasabb adókkal vagy árakkal szembesülnek majd.

„Nem tudjuk, meddig tart az emberek klímavédelemért való áldozatkészsége” – jegyezte meg Gates, azt is megemlítve, hogy Európa eddig példamutatóan cselekszik.

Címlapkép: AFP

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én is azt mondom, hogy az atomenergia menti meg a földet ha még meg lehet menteni.
Hazánkban létre kellene hozni egy magyar víz-víz hőszivattyú gyárat amely a 12C -fokos talajt talajvizet használná.
Ez Svédországban 8C-fok és ott jobban elterjedt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés