Századvég: Márki-Zay és Gyurcsány a migráció korlátozása helyett a befogadást hangsúlyozza

2021. október 28. 12:18
A baloldalnak kulcsszerepe van a bevándorlás ösztönzésében – áll a Századvég Alapítvány elemzésében.

A baloldal régóta elkötelezett a nyílt társadalom eszméje mellett és ebben kulcsszerepe van a bevándorlás ösztönzésének – írta a Századvég. Soros György 2015 szeptemberében, a Project Syndicate portálon megjelent írásában rögzítette, hogy az EU-nak a közeljövőben legalább évi egymillió migráns befogadására kell berendezkednie. Szerinte az EU-nak biztonságos útvonalakat kellene biztosítania a bevándorlóknak, továbbá támogatni őket az első két évben fejenként 15 ezer euróval – emelték ki.

Rugalmas szolidaritás vs. európai megoldás 

A magyar kormány válasza a migrációs kihívásokra a V4-országok által javasolt „rugalmas szolidaritás” jegyében a határvédelem megerősítése, fizikai és jogi határzár létesítése, a – migránsok tagállamok közötti kötelező szétosztását célzó – „európai megoldásnak” hívott brüsszeli kvótaterv elutasítása volt – hívták fel a figyelmet. Ezzel szemben a hazai baloldali pártok bevándorláspártiak és élesen kritizálják a nemzeti kormány intézkedéseit - hangsúlyozták. 

A bevándorláspárti hangok hazai szószólója Gyurcsány Ferenc – írta a Századvég. A volt miniszterelnök a magyar-szerb határon felépült – és a tömeges migráció megfékezésében jelentős szerepet játszó – határzárat 2015-ben „embertelennek” és „szimbolikusan is elfogadhatatlannak” nevezte, majd arra szólította fel a kormányt, hogy „nyissa meg a határokat”, a Gyurcsány-párt pedig 2015-ben aláírásgyűjtésbe kezdett a brüsszeli kvótarendszer támogatása mellett – emlékeztettek.

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester migrációs nézetei szervesen illeszkednek a nyílt társadalom megvalósításáért küzdő, progresszív baloldal koncepciójába”

– írta a Századvég.

„Legfontosabb kérdés az integráció”

Bár október 23-ai ünnepi beszédében Márki-Zay Péter, az ellenzéki előválasztáson győztes közös miniszterelnök-jelölt is kijelentette, hogy „megmaradna a kerítés”, a bevándorlással kapcsolatos elképzelései a „befogadó Európa” multikulturális víziójához igazodnak – fogalmaztak. 

Márki-Zay Péter 2018-ban a bevándorlással összefüggésben kifejtette, hogy „nekünk az a fontos, hogy egy befogadó, szeretetteljes társadalom legyünk, ahol ezek az emberek magyarrá válnak legkésőbb egy-két generáció múlva”. A DK-s Kálmán Olga által a hódmezővásárhelyi polgármesterről írt könyvben Márki-Zay Péter leszögezte, hogy „a legfontosabb kérdés nem maga a bevándorlás, hanem az integráció”, valamint hogy „összességében inkább pozitív, mint negatív hatást gyakorolt a nagyszámú, egy időben történő bevándorlás egy adott térség gazdasági fejlődésére” – tették hozzá.

Márki-Zay Péter több nyilatkozatában is kijelentette, hogy a multietnikus, multikulturális bevándorlóállam, Kanada példáját tartja követendőnek a migrációs politika vonatkozásában – közölték. A bevándorlás kérdésében tehát klasszikus baloldali, progresszív nézeteket vall, amelyek egy az egyben rímelnek Soros György nyílt társadalom koncepciójára és jól illeszkednek a Gyurcsány Ferenc vezette baloldali koalíció politikájába – áll a Századvég írásában.

***

Ez minden, csak nem ellenzékváltás és jobboldaliság – összeomlóban a Márki-Zay-jelenség

A Mandiner Reakcióval hétről hétre igyekszünk elmagyarázni fontos (itthoni és külföldi) közéleti ügyeket közérthetően és lényegre törően. Célunk, hogy néhány percben vázoljunk a Mandiner felületein egyébként bővebben és alaposan is kifejtett, bemutatott témákat. Az első rész a baloldali előválasztást megnyerő Márki-Zay Péter állítólagos jobboldaliságáról, kereszténységéről, illetve arról szól, hogy bár egyesek azt mondják róla, mégsem váltotta le az ellenzéket.

(MTI)

Nyitókép: AFP / Kisbenedek Attila

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Közben a frakció ellop 1000 milliárdot estig.

Vajon kire szavaztak volna az ellenzéket támogatók, ha ezt a sok disznóságot tudták volna márkizayról?

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2021. október 28. 13:56

Menj vissza a hvg.hu-ra forradalmárkodni!

Nem a Vezéredre, ebben biztos lehetsz.

Válaszok:
Sulammit | 2021. október 28. 14:42

Nem is arra gondoltam. Az ellenzéki futottak még kategóriából még válogathattak volna.

Miközen TÉNY, hogy a nagy többség integrálhatatlan: idejönnek felnőtt korban, persze, hogy megvan a maguk szilárd kultúrális mintája, mentalitása, szokásrendje. Eszük ágában sincsen integrálódni. Lásd, pl. franciaországi gettók. Ez az idióta Márki beszél a levegőbe, a tények zavarják a legkevésbé. A súlyos egyéb problémákról már nem is szólva: késelések, autós gázolások, mecsetes uszítások, iskolai brutalitások, NO-go zónák stb. Aki Márki-Zayra szavaz a maga és a családja pokoli közeljövőjére szavaz: 2022-ben szavazz Orbánra!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés