A lengyel szenátus visszadobta a lengyel kerítés-törvényt

2021. október 27. 22:10
Több módosítással visszaküldte szerdán a lengyel szenátus a szejmnek a lengyel-fehérorosz határon létesített akadály megerősítéséről szóló törvényt.

A lengyel szejm (alsóház) október közepén gyorsított eljárásban szavazta meg és a szenátushoz továbbította a lengyel-fehérorosz határon erősödő migrációs nyomás leállítását célzó különtörvény tervezetét. A szerda esti szavazás elején az ellenzéki többségű szenátus  nem hagyta jóvá a kormányfrakció javaslatát a tervezet módosítások nélküli elfogadására, de leszavazta a fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció (KO) javaslatát is a tervezet egészének elutasítására.    

Az ezt követő szavazásokon a szenátorok egy sor ellenzéki módosítást hagytak jóvá, végül jóváhagyták azt a döntést is, mely értelmében a tervezet módosításokkal együtt visszakerül a szejm újbóli megvitatására.    

Az utóbbi döntést a száz fős felsőházban összesen 52 szenátor támogatta, 46-an ellenszavazatot adtak le, egy honatya tartózkodott, egy nem volt jelen. A támogató szavazatokat a kormánypárti frakció tagjai adták le, valamint egyes ellenzéki, illetve független honatyák is. A hatékonyabb határvédelmet helyeslő, de a javasolt megoldások ellen egy sor kifogást emelő KO viszont nemmel szavazott.    

Az alsóházban majd a képviselők legalább felének a jelenlétében a voksok több mint ötven százalékos többségére van szükség a szenátusi módosítások esetleges elutasításához.    

A kormány által előterjesztett törvénytervezet értelmében több mint 1,6 milliárd zlotyt (több mint 125 milliárd forintot) fordítanának a Fehéroroszországgal közös határ védelmének megerősítésére. A határon már emelt két és fél méter magas, 180 kilométer hosszú  szögesdrótkerítést mozgásérzékelőkkel és kamerákkal is felszerelt, faljellegű akadállyal helyettesítik. A Fehéroroszországgal határos térségben szeptembertől érvényben van a szejm által megszavazott rendkívüli állapot.

(MTI)

Fotó: Maciej Luczniewski / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés