Nagyarányú haderőfejlesztésbe kezd Lengyelország

2021. október 26. 16:43
Új, a lengyel fegyveres erők megerősítését és a hadsereg létszámának növelését célzó törvénytervezetet mutatott be Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, a kormánypárt elnöke, valamint Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter kedden.

A fegyveres erők működését átfogó módon szabályozó tervezet 14 régebbi törvényt helyettesítene, köztük olyanokat, amelyek – módosított formában – még az 1989 előtti időszakban érvénybe lépett törvényekre vezethetők vissza.  Az új törvény a jelenlegi nemzetközi helyzetre, Lengyelország aktuális védelmi szükségleteire ad választ – mondta el a kormányfőhelyettesként a védelmi és belbiztonsági ügyeket felügyelő Kaczynski a sajtókonferencián.

A NATO, valamint az Európai Unió határán is fekvő Lengyelország komoly elrettentő erővel kell, hogy rendelkezzen, és szükség esetén (...) hosszabb ideig is önállóan kell, hogy tudjon védekezni”

– indokolta meg Kaczynski az új szabályozást. Felidézve a híres aforizmát (Si vis pacem, para bellum), kijelentette: „aki békét akar, építsen erős fegyveres erőket".

Kaczinsky utalt Oroszország birodalmi törekvéseire és a lengyel-fehérorosz határon zajló hibrid háborúra

Blaszczak miniszter közölte: a tervezet olyan mechanizmus kialakítását teszi lehetővé, amelynek révén a lengyel hadsereg a további korszerűsítést célzó új pénzforrásokhoz jut. Ezért létrehozzák a fegyveres erők támogatási alapját, amelynek forrásait a költségvetési eszközök mellett az állami kötvények, az Állami Fejlesztési Bank (BGK) által kibocsátott kötvények, valamint a jegybank nyereségéből származó befizetések képezik majd.    

A hadsereg létszámnövelése érdekében bővítik a tartalékosok továbbképzési lehetőségeit, és bevezetik az önkéntes katonai alapszolgálatot.

A 28 napos alapkurzus és 11 hónapos kiképzés után az önkéntesek vagy tartalékba vonulhatnak, vagy hivatásos katonaként szolgálhatnak tovább. Ez az önkéntes szolgálat egy másik formája lesz a lengyel hadsereg struktúráiban 2016 óta már működő területvédelmi erők (WOT) mellett.

A WOT legénysége jelenleg több mint 30 ezer főt számlál, tagjai számát a jövőben legalább 50 ezerre emelik.

A hivatásos katonák létszámát pedig 250 ezerre fogják bővíteni – jelentette be Blaszczak. Ismertette az önkéntes és a hivatásos katonák előléptetésének és jutalmazásának új szabályait is.    

Ösztöndíjprogramot jelentett be a civil főiskolákon és egyetemeken tanuló, de a hadseregben hasznosítható szakokon végző hallgatók számára. Az ilyen ösztöndíjasok 5 évig a hadsereg kötelékében dolgoznának majd, és tiszti képzésben vehetnének részt. A törvénytervezet újonnan kiképzett kibervédelmi erők bevonására is számít a hadseregben. Tartalmaz fegyelmi, korrupció- és nepotizmusellenes előírásokat is. A jogszabálytervezetet a kormány, majd a parlament is megvitatja majd.

(MTI)

Fotó: Maciej Moskwa / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés