Kettészakadhat a legnagyobb román kormánypárt

2021. október 26. 13:35
Kilépett a Romániában két éve kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakciójából Ludovic Orban volt pártelnök kedden, arra hivatkozva, hogy nem tud közösséget vállalni az új pártvezetés politikájával, és csak így tud hű maradni a választóitól kapott megbízatáshoz.

Orban a párt élére egy hónapja megválasztott utódját, Florin Citu ügyvivő miniszterelnököt és a PNL jelöltjeként államfővé választott Klaus Iohannist azzal vádolta, hogy önös politikai érdekeik miatt mesterséges politikai válságot idéztek elő, szétverték a pártot, a jobbközép kormánykoalíciót és az egészségügyi krízis közepette működőképes válság nélkül hagyták az országot. Orban, aki két hete lemondott a képviselőház elnöki tisztségéről is, független képviselő marad, de a PNL-ből – amelynek három évtizede tagja – „egyelőre” nem lép ki.    

A bukaresti média szerint a PNL-t a pártszakadás fenyegeti, fennáll ugyanis a veszélye annak, hogy Orbant az a negyven liberális törvényhozó is követi, aki nyilvánosan kiállt mellette a PNL szeptemberi tisztújítása után.

Ha Orban hívei is kilépnek a frakcióból, akkor a PNL már akkor sem tud kormánytöbbséget gyűjteni maga köré a jobboldalon, ha kibékül a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR). Kedden Klaus Iohannis államfő felmentette európai ügyekért felelős elnöki tanácsadói tisztségéből Leonard Orbant, a volt PNL-elnök testvérét, akit ugyanakkor a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatával tüntetett ki „rendkívüli szakmai pályája, Románia európai integrációjához való hozzájárulása” elismeréseként. Leonard Orban, Románia első (2007-2010) európai uniós biztosa, 2010-2011 között (Traian Basescu elnöksége idején), illetve 2015 óta dolgozott tanácsadóként az elnöki hivatalban.

(MTI)

Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés