Két év börtönre ítélték a MOL vezérigazgatóját Horvátországban

2021. október 25. 15:39
Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt hat, Hernádi Zsolt Mol-vezérigazgatót pedig két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a zágrábi Legfelsőbb Bíróság – adta hírül az Euronews.

Hétfőn írta meg a horvát 24sata.hr, hogy a horvát Legfelsőbb Bíróság ítéletet hozott a MOL-ügyben és elutasította a két vádlott fellebbezését, helybenhagyta a korábbi ítéletet. A volt horvát kormányfőt, Ivo Sanadert 10 millió euró kenőpénz elfogadása miatt hat, Hernádi Zsoltot pedig vesztegetés miatt két év letöltendő börtönre ítélték. Az ítélet jogerős.

A két férfit 2019-ben már elítélték, ám akkor fellebbeztek az ítélet ellen.

Hernádi Zsoltot várhatóan nem fogja kiadni Magyarország Horvátországnak

A magyar Központi Nyomozó Főügyészség még 2011-ben rendelt el nyomozást az ügyben ismeretlen tettes ellen és megállapította, hogy a MOL részéről bűncselekmény nem valósult meg, ezért a nyomozást megszüntette. A magyar bíróság ezután 2013-ban megtagadta Hernádi Zsolt ellen kibocsátott európai elfogatóparancsának végrehajtását, melyet a horvát ügyészség adott ki. 

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség még 2013-ban vádat emelt Hernádi Zsolt ellen, miután nyomozásuk arra jutott, hogy a MOL azért vehette át 2009-ben az INA nevű horvát energiacég felett az irányítást, mert Hernádi lefizette Sanader akkori horvát kormányfőt.

Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP

Összesen 113 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tipp: Hernádi Zsolt nem az Adrián fog nyaralni jövőre.

Nem biztos, hogy jót tett neki a Karácsonnyal való kavarás.

Az európai elfogatóparancs végrehajtása megtagadható, ha a magyar igazságügyi hatóság (bíróság, ügyész) vagy nyomozó hatóság az európai elfogatóparancs alapjául szolgáló bűncselekmény miatt a feljelentést elutasította, vagy a nyomozást, illetve az eljárást megszüntette ..... és ez már magyar részről megtörtént 2011-ben. Pont.

Oda se igyekeznék a helyében. Kiadnák a horvátoknak. Az igazán csiklandós kérdés, hogy egy moslék-kormány kiadná-e...

A horvátok elengedhetnék már ezt a történetet. Orbán egyértelműen megmondta, ha akarják, visszavehetik a céget, ahogyan mi is visszavettünk már pár "stratégiai" vállalatot, most épp a repteret. De erre a jelek szerint ezt sem akarják, vagy nincs rá pénzük.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés