Blokád címmel újabb történelmi film készül

2021. október 25. 14:15
A filmben Antall Józsefet ifjabb Vidnyánszky Attila fogja játszani.

A Blokád központi alakja Antall József, a rendszerváltás utáni első, szabadon választott miniszterelnök. A pályakezdő tanárként az 1956-os forradalomban is részt vevő Antall Józsefet ifj. Vidnyánszky Attila, a taxisblokád idején a válság megoldásán dolgozó kormányfőt Seress Zoltán formálja meg.

A magyarországi benzinárak drasztikus megemelése miatt országszerte lezárták az utakat és a hidakat a létbizonytalanságtól tartó személy- és árufuvarozók. Az országos sztrájk miatt, ami 1990. október 25-én kezdődött, a fővárost alig lehetett megközelíteni, és a metrót leszámítva a tömegközlekedés is leállt Budapesten. A blokád rövid idő alatt súlyos gazdasági és társadalmi válságot eredményezett, ami szinte megoldhatatlannak tűnő feladatok elé állította az alig öt hónapja hivatalba lépett kormányt.

Ráadásul a miniszterelnök, Antall József súlyos betegséggel küzdött, és egy komoly műtétből lábadozott. A függetlenné vált Magyarország első kormányfője, aki 1956-ban az elnyomó hatalom ellen harcolt, azzal szembesült, hogy most ellene lázad a fél ország.

A Blokád alkotói – Lajos Tamás producer, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Tősér Ádám rendező – a két vészterhes történelmi időszakot is megélő Antall József személyes történetén keresztül igyekeznek a fiatalabb korosztály számára is átélhetővé, feldolgozhatóvá tenni a rendszerváltás időszakát.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő Blokád 48 naposra tervezett forgatása október 20-án kezdődött el. A számos helyszínen és két idősíkban játszódó filmhez többek között Budapesten, a Szabadság és az Erzsébet hídon, a Magyar Tudományos Akadémián, a Parlamentnél, a BM Kórházban, a Budaörsi laktanyában, valamint Százhalombattán rögzítenek jeleneteket. A budapesti Bem téren az 56-os forradalmi események pillanatait idézik fel.

Nyitókép: Köbli Norbert Facebook-oldala

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A parlament volt - elvben - szabadon választva, egy olyan választási törvény alapján, amit a kommunista többségű ellenzéki kerekasztal kreált.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés