Az USR nem nyújt támogatást kisebbségi kormánynak

2021. október 25. 15:18
A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem szavaz bizalmat kisebbségi kormánynak – jelentette be hétfőn Dacian Ciolos az USR elnöke, miután találkozott Nicolae Ciucával, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányalakítással megbízott miniszterelnök-jelöltjével.

Ciuca a PNL és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által létrehozandó kisebbségi kormány parlamenti jóváhagyásához keresett támogatást a PNL és RMDSZ volt koalíciós partnerénél, amely szeptember elején lépett ki a Florin Citu liberális kormányfő vezette koalíciós kormányból.        

Ciolos felidézte: elsőként ő kapott kormányalakítási megbízást az államfőtől,

és – előzetes koalíciós megállapodások híján – ő is válságkezelő kisebbségi kormány jóváhagyásához kért bizalmat a parlamenttől. Ha egy kisebbségi kormány jó megoldásnak tűnt a PNL számára, akkor kár volt elvesztegetni még egy hetet: megszavazhatták volna az általa javasolt USR-kormányt a múlt héten – fogalmazott.    

Romániának stabil többséggel rendelkező kormányra van szüksége

Ciolos úgy értékelte: Romániának stabil többséggel rendelkező kormányra van szüksége, ha tehát a PNL nem akarja helyreállítani a jobbközép koalíciót, és nem akar már az USR-rel kormányozni, akkor a Szociáldemokrata Párttal (PSD) kell szövetkeznie, amire korábban is volt már példa.    

Az USR elnöke szerint a PNL-nek el kell döntenie, hogy az USR-rel vagy a PSD-vel akar-e stabil kormányt adni az országnak,

amely nemcsak válságkezelésre, hanem a szükséges reformokra életbe léptetésére is képes, de az USR partnerségére csak akkor számíthat, ha felújítják a koalíciós szerződést.    

A román média értesülései szerint a hétvégén a PNL és a PSD között is egyeztetések kezdődtek arról, milyen feltételek mellett szavaznának bizalmat a szociáldemokraták Nicolae Ciuca kisebbségi kormányának. A szociáldemokraták tízpontos prioritáslistát küldtek a miniszterelnök-jelöltnek. Szerintük ezt az általa javasolt kormánynak kellene életbe léptetnie jövő év február elsejéig. A román média szerint a PSD ezzel is azt üzente Ciucának, hogy ne tervezzen hosszú távra: ha meg is szerzi a PSD támogatását a kormány parlamenti jóváhagyásához, kormánya rövid életű lesz.    

Nicolae Ciuca jelenlegi ügyvivő védelmi miniszter csütörtökön kapott kormányalakítási megbízást az államfőtől és tíz nap áll rendelkezésére, hogy bizalmat kérjen a parlamenttől az általa javasolt kormány számára.

(MTI)

Fotó: MATTHIAS BALK / DPA / dpa Picture-Alliance

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés