Izrael milliárdokat különít el a járvány következő hullámaira

2021. október 24. 16:53
A korábbi járványhullámokból levont tanulságok részeként megállapodás született az egyszeri költségvetés-kiegészítésre, amelyet a 2022-es büdzsébe iktatnak be.

Izrael tízmilliárd sékelt (közel ezer milliárd forintot) különít el a koronavírus-járvány esetleges következő hullámaira – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap. A heti kormányülés elején Naftali Bennett miniszterelnök bejelentette, hogy Izrael tízmilliárd sékeles gazdasági és egészségügyi biztonsági hálót hoz létre az esetleges további járványhullámok esetére.    

A korábbi járványhullámokból levont tanulságok részeként Avigdor Lieberman pénzügyminiszterrel megállapodás született az egyszeri költségvetés-kiegészítésre, amelyet a 2022-es büdzsébe iktatnak be. Bennett egyben kétségeit fejezte ki a járvány közeli megszűnésével kapcsolatban, és a „zöld címke”, vagyis az oltási igazolványokkal és friss tesztekkel látogatható nyilvános helyek fenntartását ígérte,

mert ezek segítségével lehetséges a zárlatok elkerülése, az ország „nyitva tartása”.      

Az egészségügyi minisztérium illetékesei vasárnap azt közölték, hogy Izrael már november közepén megkezdheti az 5 és 11 év közötti gyermekek oltását, miután pénteken az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyt adott a csökkentett adagú Pfizer-BioNTech vakcina sürgősségi felhasználására ezen korosztály számára.       

Izraelben az utóbbi hetekben már a koronavírus-járvány negyedik hullámának visszaszorulását jelzik az egészségügyi minisztérium adatai. A súlyos esetek száma 307, közülük 157 beteg van lélegeztetőgépen. A vírus reprodukciós rátája az augusztus eleji 1,36-ról fokozatosan 1 alá csökkent, jelenleg 0,73, vagyis száz új fertőzött átlagosan már csak 73-nak adja át a vírust.

(MTI)

Nyitóképen: Naftali Bennett izraeli miniszterelnök az izraeli parlament, a knesszet téli ülésszakának első ülésén Jeruzsálemben.

Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés