Von der Leyen: Az EU nem ad pénzt szögesdrótra és falakra

2021. október 22. 20:06
Az Európai Unió nem ad pénzt szögesdrótra és falak építésére a migráció elleni küzdelemben – mondta Ursula von der Leyen bizottsági elnök Brüsszelben.

Az uniós csúcsot lezáró sajtótájékoztatón elhangzoptt, hogy a bizottság megvárja az Európai Bíróság ítéletét a jogállamisági mechanizmus elindításával – számolt be az Euronews. 

Az Európai Unió pénzügyileg is támogatja a migráció elleni küzdelmet, azonban ezeket a forrásokat nem lehet kerítésépítésre, vagy falakra fordítani”

– mondta Ursula von der Leyen Brüsszelben. „Ahogy Önök is tudják, vannak forrásaink a határok kezelésére. Ebből a személyzetet, a felszereléseket és az infrastruktúrát is lehet finanszírozni. Volt vita az úgynevezett fizikai infrastruktúráról, ahol nagyon világosan elmondtam, hogy van egy régi határvonal a bizottság és az Európai Parlament számára arról, hogy nem finanszírozunk szögesdrótot és falakat” – tette hozzá. .

A nem lép semmit a Bizottság az bíróság döntéséig 

A bizottság elnöke beszélt az úgynevezett jogállamisági mechanizmusról, amellyel uniós kifizetéseket függesztenének fel Magyarország és Lengyelország esetében a jogállamiságra vonatkozó panaszok miatt.

Az Európai Bíróságnak döntenie kell Magyarország és Lengyelország kéréséről abban, hogy ez a feltételrendszer jogilag megfelelő. Megnézzük majd az ítélet eredményét és beépíthetjük ezt az iránymutatásunkba”

- mondta a német politikus, majd hozzátette: „Egyetlen ügy sem vész el, hiszen január óta rögzítik a kérdéses eseteket. Intézkedéseket azonban nem hoznak a bírósági ítéletig, de az értesítési periódus elindulhat, vagyis leveleket küldhetnek az érintett kormányoknak.”

Az Európai Unió bíróságán indult perben Magyarország és Lengyelország azt kéri, állapítsák meg azt, hogy a mechanizmus jogellenesen jött létre. Ítélet azonban csak jövőre várható. Ha a mechanizmust életbe lépteik, több milliárd eurót veszíthet Magyarország és Lengyelország.

Az uniós csúcs kevés konkrét eredménnyel ért véget Brüsszelben

Az energiaárak ügyéről és a jogállamiságról  decemberben folytatják a megbeszéléseket, míg a belarusz rezsimet újabb szankciókkal fenyegették meg a mesterséges menekültválság gerjesztéséért.

Lukasenko meglátja majd, hogy az EU képes dönteni és lépni”

– mondta a litván elnök, Gitanasz Nauszėda.

A uniós vezetők elköszöntek Angela Merkeltől

Ez volt a leköszönő német kancellár utolsó uniós csúcstalálkozója. Angela Merkel összesen 107 Európai Tanácsülésen vett részt 16 évnyi kormányzása alatt. A teremben nagy tapsot kapott, és Barack Obama is küldött számára videoüzenetet. 

„Megtiszteltetés volt az ön partnereként dolgozni az emberek érintő különböző válságokban. Örülök, hogy barátok lettünk. Élveztem a humorát, a bölcs pragmatizmusát, a hajthatatlan erkölcsi irányát a kemény döntések meghozatalában az elmúlt években” – mondta Barack Obama volt amerikai elnök videóüzenetében.

Fotó: Alexey Vitvitsky / Sputnik / Sputnik via AFP

Összesen 138 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Majd a mecsetben megbeszéled a hitsorsosaiddal...

Ez ami ma van Brüsszelben, nem EU.
Ez az Idiotzionnazi mélymocsár - a zionnazi gyilokdollár - európai lerakata.

Még mindig megtehetnénk, hogy különvonatokkal szállítsuk a határhoz a migránsokat, akiket Merkel kért és az EU biztat, pátyolgat. Úgyis mind arrafelé akar menni.
A törökök is ki tudnak alakítani egy menekültfolyosót és akkor a nyugatnak és neked asszonyság annyi.

Morzsi, morszi, valahol már hallotam ezt a lipsi szóvirágot...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés