Szépen épül a Negyedik Germán Birodalom!

2021. október 22. 12:48

Kontra
Facebook
A germán birodalomépítési törekvések első számú ellenfele most is – akár csak 1939-ben – Kelet-Európa legerősebb állama, Lengyelország.

„Szépen épül a Negyedik Germán Birodalom!

Megszavazták, hogy a lengyel alkotmánybíróság nem értelmezheti (!) a lengyel alkotmányt, az Európai Parlament viszont igen (!)

Az EP baloldali többsége szerint a lengyel alkotmánybíróság nem egy független testület, így jogi legitimitása sincs. Következésképpen: nem értelmezheti a lengyel alkotmányt. Az uniós szerv továbbá kimondta, hogy »a lengyel alkotmánybíróság döntése az értékek és jogszabályok európai közössége elleni támadásnak minősül«.

A lépés kísértetiesen emlékeztet az úgynevezett gleiwitzi incidensre, amikor 1939-ben a lengyel katonáknak öltözött német ügynökök megtámadták a helyi rádióállomást. Így hamis színben agresszornak tüntették fel Lengyelországot, ezáltal ürügyet szolgáltattak a német támadásnak, ami a második világháború kirobbanásához vezetett.

Most a gleiwitzi rádióállomás szerepét a varsói alkotmánybíróságra osztották a brüsszeli (berlini?) birodalmi központban, de a végcél tekintetében - jelen esetben a lengyel (és más tagállami) szuverenitás felszámolási kísérletében – nincs igazán különbség.

A Negyedik Germán Birodalom kiépülésének vagyunk szemtanúi, még ha a képződményt hivatalosan Európai Uniónak nevezik.

A történet előzménye szintén ezt a verziót támasztja alá: nemrég a lengyel alkotmánybíróság úgy döntött, hogy azokban az esetekben, amikor az uniós jog elsőbbségét nem írja elő külön a jogrend, a lengyel alkotmány elsőbbséget élvez.

2020-ban a német alkotmánybíróság is hozott egy hasonló jellegű határozatot. Ez kimondta, hogy alkotmányellenes az Európai Bíróságnak az egyik, az Európai Központi Bank tevékenyégével kapcsolatos döntése, mert az érinti a német költségvetést. Akkor az Európai Parlament persze nem fenyegette meg Németországot, az Európai Bíróság vezetője pedig leszögezte, hogy a német alkotmánybíróságnak az európai közös jogot felülíró döntése nem precedens értékű. Azaz Magyarország és Lengyelország nem követheti a német példát, mert az szerinte jogellenes lenne.

Magyarán: amit szabad Jupiternek, azt nem szabad a kisökörnek. Mi ez, ha nem egy újabb német birodalomépítési kísérlet, csak most éppen az uniós intézményrendszer helyettesíti a gleiwitzi ügynököket.

Ami pedig változatlan: a germán birodalomépítési törekvések első számú ellenfele most is – akár csak 1939-ben – Kelet-Európ legerősebb állama, Lengyelország, amit minden áron le kell igázni, fel kell szántani, és a helyét sóval kell behinteni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Odaküldjük a 10 legjobb lölőnket és koldusbotra juttatjuk nemcsak Németországot, de a szomszéd országait is, oszt jónapot.

Nagy fogalomzavarban szenved a szerző, ha a Negyedik Germán Birodalomnak kereszteli el az Európai Uniót.
A szerző részéről a hatásvadászat lehet a motiváció, ezzel szeretné a figyelmet cikke irányában felkorbácsolni.
Horatius római költő már 2000 évvel ezelőtt ismerte dagályos stílusban író művészeknek a trükkjét
és Ars Poeticájában e képen bírálta meg:
Parturiunt montes, nascetur ridiculus mus.

Vajúdnak a hegyek (de csak egy) nevetséges kisegér születik meg.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés