Kiakadtak az LMBTQ-aktivisták, miután Margaret Atwood megosztott egy cikket a nőkről

2021. október 22. 14:12
Passzív transzfóbiával vádolják az írónőt.

Margaret Atwood kanadai írónő, A szolgálólány meséje című regény szerzője kemény kritikákat kapott, miután a Twitteren megosztott egy véleménycikket, mely szerint a gendersemleges nyelvezet miatt a nők elveszíthetik nemi identitásukat. Egyes közösségimédia-felhasználók máris összekapcsolták őt a Harry Potter-könyvek szerzőjével, J.K. Rowling-gal, aki nemrégiben hasonló ügy miatt került „bajba”. Bár Rowling mindössze annyit jegyzett meg: nem feltétlenül szerencsés, hogy az „emberek, akik menstruálnak” kifejezést használta a szerző a nők helyett, ezután rögtön el lett könyvelve mint TERF (vagyis transzokat kizáró radikális feminista).

Atwood Rose DiMannio újságíró cikkét osztotta meg, melynek címe: „Miért nem mondhatjuk azt többé, hogy nő?” A véleménycikk azt állítja, hogy a nemi szempontból semleges kifejezések, mint amilyen például a „terhes személy”, akár akaratlanul is kártékonyak, mert ezzel az új nyelvvel „felszámolják a nőket”. A szerző azt is problémának tartja, hogy

a „nő” kifejezés lassan szitokszóvá válik, és azokat, akik mégis használják, transzfóbiával vádolják meg. 

Hiába csak egy megosztás, rendkívül sokan reagáltak rá, az USA Today például azt írja, hogy Atwood passzív transzfóbiás.

A neves amerikai konzervatív szerző, Ben Shapiro így kommentálta az eseményeket: „A woke-kultúra eljött Margaret Atwood-ért. Készítsük a pattogatott kukoricát.” Amanda Jetté Knox író pedig ezt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban: „Nonbináris vagyok. Menstruálok és három gyermeket szültem. Ha azt mondjuk, hogy »menstruáló emberek«, abban a nők ÉS én is benne vagyok." Atwood azóta is védi a cikket a kritizálóktól, akik szerint kirekesztő. Azt kéri, hogy kritikusai legalább olvassák el az írást, illetve határozottan kiáll amellett, hogy DiMannio nem TERF.

A regényeket, kritikákat, esszéket és költeményeket is magában foglaló karrierje során Atwood számos elismerést kapott, köztük két Booker-díjat, az Arthur C. Clarke-díjat és a Franz Kafka-díjat, valamint a National Book Critics és a PEN Center USA Lifetime Achievement Awards díját.

Nyitókép: Angela Weiss / AFP

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés