A Gyurcsány-féle baloldal a magyar emberekkel szemben Brüsszel mellé állt

2021. október 22. 16:00

Gyürk András
Vendégszerző
Válasz Donáth Annának energiaügyben.

„A Gyurcsány Ferenc vezette baloldal EP-képviselője, Donáth Anna, hétről hétre újabb mélypontot ér el az egész Európát sújtó energiaválsággal kapcsolatos kijelentéseivel. Nem egészen két hete a momentumos politikus az olcsó lakossági energia végét és az energiaszegénység korának beköszöntét helyezte kilátásba. Nemrég pedig a baloldali EP-képviselő kategorikusan kijelentette, hogy Brüsszel nem felelős az európai országok túlnyomó többségében ugrásszerűen növekvő rezsiköltségekért. A teljes érzéketlenségről tanúskodó igaztalan gondolatokkal szemben a valós helyzet három tételben írható le: az Európai Bizottság felelőssége a kialakult energiaválságért megkerülhetetlen; az Unió zöldpolitikája tovább emelné a rezsiköltségeket; az energiaárak kérdésében a magyar baloldal a brüsszeli bürokraták érdekeit képviseli. 

Teljesen világos, hogy az energia Brüsszel miatt is drágul. A hagyományos energiatermelés leépítésének erőltetése növelte Európa kitettségét a nagy energiaexportőröknek. Az Európai Bizottság liberalizálta a gáz- és árampiacokat, azonban a kilengéseket mérséklő jogszabályi háttér kidolgozását elmulasztotta. Ezzel a brüsszeli bürokraták kiszolgáltatták az embereket és vállalkozásokat az energiaszolgáltatóknak. A mostani válság előjelei hónapokkal ezelőtt észlelhetők voltak, a Bizottság mégsem készült fel. A bürokraták javaslatai csalódást keltőek, a megugró energiaárak tartós megfékezését nem segítik elő, azt a tagállamokra hárítják. Brüsszel felelősségével kapcsolatban szakértői egyetértés alakult ki: egyesek a liberalizált európai piacokat, mások az EU elhibázott energia- és klímavédelmi politikáját emelik ki. 

Donáth Anna állításával ellentétben a Brüsszel által javasolt zöldpolitika a középosztállyal fizettetné meg a klímavédelmet és megnövelné a rezsiárakat. A baloldali EP-képviselő is beismeri, hogy a jelenlegi áremelkedés legalább ötöde az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerének (ETS) köszönhető. Továbbá a momentumos politikus elhallgatja, hogy az Európai Bizottság egy új ETS-rendszer bevezetését tervezi, ami az autó- és lakástulajdonosokat adóztatná meg, klímavédelemnek álcázva a rezsiárak emelését.

A magyar baloldal mindig támogatta és támogatja Brüsszel rezsiár-emelési törekvéseit. 2004 és 2008 között a Gyurcsány Ferenc-vezette kormányok a brüsszeli bürokraták és az energiavállalatok kéréseit teljesítve többszörösére emelték a lakossági földgáz- és áramárakat. 2021 májusában csaknem a teljes magyar baloldal az ellen szavazott az Európai Parlamentben, hogy az emberek és a vállalkozások olcsó, megfizethető módon férjenek hozzá az energiához. Legutóbb pedig Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnökjelöltje, jelentette ki, hogy az embereknek »igenis érezniük kell az energiaár-növekedést«. 

Donáth Anna állításai a magyar baloldal jól ismert mintázatát követik. A momentumos politikus féligazságokkal védi a brüsszeli bürokratákat. Közben pedig kimondva-kimondatlanul a rezsiárak emelését szorgalmazza. Mindkét összetevő teljességgel elfogadhatatlan. Mi, a Fidesz-KDNP kormányzása alatt eddig is sikerrel csökkentettük az állampolgárok rezsiköltségeit és a jövőben is megvédjük a rezsicsökkentést, mert számunkra a magyar emberek olcsó és biztonságos energiaellátása az első!”

A szerző a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Nyitókép: Mandiner-archív

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem, azok a pénzek a magyarok érdekeit szolgálják.
Brüsszel érdekeit a megszerzett magyar privatizációs vagyon és piac szolgálják.
Ennek ellentételezése a pénzkifizetés - lenne, ha Idiotzionnazi gazdáik nem tagadnák le, mint a Gorbacsovnak tett - A jövőben nem terjeszkedik a NATO Oroszország irányába.

Harc, örök harc az élet, "mindenki másfelé szalad".
No, ezt a tételt akarják eltörölni a tudodkik?
Gender, Woke, cancel és hasonló álöltötékekben...

Igen, ez mind igaz, tény.
De, egyet megtanultam: az életben mindenért fizetni kell, előbb vagy utóbb, megtörténik, és más ésszerű magyarázatot nem találsz rá: mindez "azért" történhetett..., de akár amazért is, mert mindkettő, vagy még több, elég okot adott erre.
Ez persze azokkal történik, akik, főként bohó fejjel hoztak olyan döntéseket, amire ma nem büszkék...
"végre a nök, mint a férfiak mellé- és nem alárendeltjei, a társadalomban." - ez fontos és hatalmas tévedés.
A nő ne legyen alárendeltje, se mellérendeltje senkinek, semminek.
A nőnek nem a férfi ellen kell harcolnia, hanem a silányság, az erőszak, a durvaság és hasonlók ellen: a méltóság őrzéséért és védelmében.
A felsoroltak sok pozitívumot tartalmaznak, de akkor mégis: hogyan lehet, hogy pl. "a természet és benne az ember védelme" ennyire katasztrofális "eredményt" képes felmutatni, mint azt az ábra mutatja. E természet és az ember doha nem látott elszennyeződését...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés