Német migrációért felelős tartományi miniszter köszönte meg a magyar határvédelmet

2021. október 21. 15:50
A frissen megválasztott Marion Gentges köszönetet mondott Magyarországnak, amiért megvédi az Európai Unió külső határait, és féken tartja az illegális bevándorlási hullámot.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter arról számolt be, hogy Európa ismét komoly migrációs nyomás alatt áll, ráadásul ezúttal nem csak dél és délkelet, hanem kelet felől is. Szavai szerint utóbbit „a németek újra közvetlenül érzik a saját bőrükön”, hiszen a Belarusz felől érkező bevándorlók egy része már megérkezett Németországba vagy annak határára.

Kiemelte, Marion Gentges, Baden-Württemberg tartomány frissen megválasztott igazságügyi és migrációért felelős miniszterével egyetértettek abban, hogy az EU-nak képesnek kell lennie a külső határai védelmére, ahogy abban is, hogy a szolidaritásnak több formája létezik, így nem pusztán abban nyilvánul meg, hogy egy ország befogad-e migránsokat vagy sem.

A német miniszter köszönetet mondott Magyarországnak a határok megvédéséért és a migrációs nyomás megfékezéséért – húzta alá Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a kormány a jövőben is így fog eljárni.

Ennek kapcsán hangsúlyozta: Brüsszelnek jelentős mértékben változtatnia kell a migrációs politikáján ahhoz, hogy az Európai Unió sikerrel meg tudja védeni magát. „Mindaddig, amíg Brüsszel életben tartja a kötelező kvóták kérdését, a migránsok befogadását szorgalmazza, illetve a határvédelmet emberi jogi és nem biztonsági kérdésként kezeli, addig nagyon komoly nyomás alatt és nagyon komoly kihívás előtt fogunk állni” – jelentette ki a miniszter.

Végezetül leszögezte: sokkal sikeresebb lehetne a védekezés, és a kontinens nagyobb biztonságban lenne, ha elismernék a határvédelem elsőbbségét Európában.

(MTI)

Nyitókép: Stefan Puchner / DPA / AFP

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés