Varsó az embercsempészek elleni közös fellépést javasolja Berlinnek

2021. október 21. 18:56
Horst Seehofer Mariusz Kaminskivel közös lengyel-német fellépést akar az illegális bevándorlás ellen.

Az embercsempészek elleni közös lengyel-német fellépést javasolta a német hivatali kollégájának, Horst Seehofernek írt csütörtöki levelében Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter.

A Fehéroroszországnak a Lengyelországgal, Litvániával és Lettországgal közös határán fennálló helyzetet Kaminski az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimjének „kíméletlen és politikailag motivált tevékenységével” hozta összefüggésbe.

Ez annak a hibrid háborúnak a része, amely Lengyelország és az Európai Unió ellen folyik Vlagyimir Putyin teljeskörű hozzájárulásával”

– fogalmazott Kaminski.

Megköszönte Seehofernek a lengyel és a német rendvédelmi szervek együttműködésének megerősítésére tett ajánlatát. A német szövetségi belügyminiszter ugyanis az előző nap ismertetett levélben a közös járőrözés megerősítését javasolta Kaminskinek a német-lengyel határon. Erre a javaslatra Kaminski konkrétan nem reagált, bár méltatta az évek óta már működő lengyel-német járőrök munkáját. Rámutatott viszont, hogy a 2015-ös évhez hasonlóan a migrációs válság ösztönzésében kulcsszerepet játszanak az embercsempészetet folytató szervezett bűnözőcsoportok.

Meg vagyok győződve, hogy e szégyenletes mechanizmus ellen irányuló határozott támadás változtatni fog a közös határunkon fennálló helyzeten”

– fogalmazott a lengyel miniszter.

Az embercsempészek elleni harc

Felajánlotta a lengyel rendőrség és a belügyi tárca által irányított titkosszolgálatok „teljes támogatását” az embercsempészbandák elleni harcban. A lengyel titkosszolgálatok információi szerint az embercsempészet sok szervezője legálisan tartózkodik Németország területén – tette hozzá Kaminski.

Készségét fejezte ki részletes lengyel nyomozati eredmények továbbítására a német félnek. Az együttműködést annak fényében is tartja fontosnak, hogy a migránsok többsége számára továbbra is éppen Németország számít célországnak. Kaminski aláhúzta: Lengyelország támogatja a Lukasenka-rezsimmel szembeni szankciók bővítését, valamint a Fehéroroszországba illegális bevándorlókat szállító légitársaságok elleni szankciók kivetését is. Varsó Berlin fellépésére is számít a nemzetközi színtéren a visszafogadási és visszaküldési politika ügyében, és nyitott közös lépésekre ez ügyben – húzta alá a lengyel miniszter.

Azt is javasolta, hogy Lengyelország és Németország „közös, valódi segítséget nyújtsanak” Litvániának és Lettországnak a külső uniós határ védelmében. A lengyel határőrség csütörtökön közölte: Lengyelország tranzitországnak számít a migránsok szemében, elsősorban Németországba, illetve Franciaországba tartanak. Az év eleje óta a lengyel-fehérororsz és a lengyel-litván határ közelében 337 embercsempészt vettek őrizetbe, további több mint száz ilyen személyt a lengyel-német határnál fogtak el. Sokan közülük németországi tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek.

(MTI)

Nyitókép: Düsseldorf, 2021. május 5.
Rendőrök házkutatást tartanak az Ansaar International iszlamista egyesület düsseldorfi irodájában 2021. május 5-én. A hivatalosan muszlim segélyszervezetként működő egyesületet terrorfinanszírozás gyanúja miatt betiltották Németországban. Az Ansaar International felszámolására országos razziát hajtottak végre, egyszerre tíz tartományban tartottak házkutatásokat. Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter közleménye szerint a szervezet és a befolyási köréhez sorolt egyéb szerveződések a humanitárius segítségnyújtás leple alatt világszerte a terrort finanszírozzák.
MTI/EPA/Sascha Steinbach

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Franciaországban dekkoló migrik miért akarnak Angliába menni? Mert ott még jobb lenne nekik. Zöldebb a fű meg ilyesmi. A migrinek pedig isten adta joga van oda menni, ahol neki a legjobb.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés