A MSZP rátalált az útjára

2021. október 21. 15:21

Komjáthi Imre
Hírklikk
Bátran és következetesen halad előre. Interjú.

„A Demokratikus Koalíció egyre többször hangoztatja, hogy az ellenzéki pártok összefogásában, együttműködésében a progresszív baloldali értéket képviseli. Ön mit gondol erről?
Igen, a DK kinyilvánította, hogy ők az egyetlen kompromisszumok nélküli progresszív baloldali párt, a baloldali emberek hangja. Magyarországon azonban van egy párt, amely már hosszú ideje, következetesen – és nem csak az előválasztáson – hangja a baloldali embereknek. Sőt! Nem csak hangja, hanem esze, keze és legfőképpen a szíve. Úgy hívják, hogy Magyar Szocialista Párt.

A Demokratikus Koalíciót hogyan látja?
A DK saját bevallása szerint balközép párt, a politikai centrumra nyitott, az európai polgári világ mellett elkötelezett demokrata szavazók pártja. Azt vallják, hogy baloldaliak, de szerintem ők elsősorban nem a hagyományos szocialista-szociáldemokrata, munkásmozgalmi, hanem inkább az útkereső progresszív baloldali hagyomány folytatói. És, azt kell, hogy mondjam, nem túl bátran fogtak hozzá az útkereséshez.

Miért?
Véleményem szerint egy mai modern, ha úgy tetszik, progresszív baloldali párt nem lehet meg kapitalizmus-kritika nélkül. Egy baloldali párt nem akarhatja megúszni, és ne is ússza meg, hogy rátaposson a tőkések tyúkszemére! Szerintem az érdekviszonyokba való bátor beavatkozásra van szükség.

Az MSZP ezt teszi?
AZ MSZP rátalált az útjára. Bátran és következetesen halad előre. Csak néhány példát említek. Kezdeményeztük, hogy Magyarországon maximalizálják a vállalatokon belüli bérkülönbségeket, és így is útját álljuk az irreálisan magas vezetői fizetéseknek. A vállalatvezetők bónusza például ne haladhassa majd meg az alapbérük 20 százalékát, és a 10 millió forintot meghaladó vezetői bérek ne legyenek költségként levonhatók a vállalat adóalapjából. Fontosnak tartjuk azt is, hogy megerősítsék a felügyelőbizottsági tagsággal járó dolgozói beleszólást a vállalatok életébe és azt, hogy a vállalatok nyereségének egy részét – nyereségrészesedésként – egyenlően osszák fel a mindenkori munkavállalók között.”

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt hittem, valami paródia féle ez.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés