Palkovics: A magyar gazdaság visszatért a vírusválság előtti pályára

2021. október 21. 16:43
Az innovációs és technológiai miniszter a második negyedéves adatok alapján jelentette ezt ki.

A gazdasági növekedés második negyedéves adatai alapján a magyar gazdaság visszatért a vírusválság előtti pályára – közölte Palkovics László csütörtökön Szegeden. Az innovációs és technológiai miniszter azt mondta, a tárca tavaly év eleji, 2020-as gazdasági növekedésre vonatkozó 7 százalék körüli előrejelzése teljesülni fog.

Az IMF prognózisa szerint az idei GDP-növekedés 7,6 százalék körül alakul, jövőre pedig 5,1 százalék várható.

A magyar munkajövedelmek bizonyultak a leginkább válságállónak. A foglalkoztatási ráta az eddigi legmagasabb szintre emelkedett, részben azért, mert a járvány idején külföldről hazatérők nem mentek vissza, hanem itthon helyezkedtek el, másrészt a vállalkozások is magukra találtak – mondta a politikus.

Palkovics László hangsúlyozta, a válság nem rendezte át a magyar gazdaság high-tech szerkezetét, az a németországi és dániai szinten maradt. A kiemelkedő fejlesztési potenciállal bíró területek között említette a miniszter a hidrogéntechnológiát, az akkumulátorgyártást és a mesterséges intelligencia alkalmazását. A miniszter úgy fogalmazott, „a következő vállalati invesztíciók Pécs és Szeged irányába mutatnak”. Mint mondta, mindkét városnak kiválóak az adottságai, a határ menti elhelyezkedés mellett kiváló egyetemek működnek a településeken.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés