Barbados elszakad a brit monarchiától és köztársaság lesz

2021. október 21. 19:09
Barbados november végén elszakad a brit monarchiától, köztársaság lesz, és most megválasztották az első elnökét, a 72 éves Dame Sandra Masont, aki 2018 óta az ország főkormányzója, vagyis az államfő angol királynő képviselője az országban.

A köztársasági elnököt a parlament választotta meg. November 30-i eskütétele egybeesik majd az ország függetlené válásának 55. évfordulójával.

A karibi szigetországban az államformaváltást már 1998-ban javasolták egy alkotmányfelülvizsgálat eredményeképpen

– jegyezte meg a BBC brit közszolgálati média. A 285 ezer lakosú Barbados a Karib-tenger egyik legnépesebb és leggazdagabb országa. Valamikor nagyon függött a cukorexportjától, de azóta az idegenforgalom és a bankszektor is fontos bevételi forrása lett. De nem Barbados az első karibi ország a volt brit gyarmatbirodalmon belül, amely köztársasággá válik: Guyana már 1970-ben az lett – csupán négy évvel a függetlenné válás után –, és köztársaság lett még Trinidad és Tobago 1976-ban, valamint a Dominikai Közösség is 1978-ban.

(MTI)

Fotó: JOHN STILLWELL, Jacob King / AFP / POOL

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hallottad már Boris Johnsont görögül Iliászt szavalni?

https://www.youtube.com/watch?..

Ja, ezt nem azért írtam, hogy megversenyeztessem őket. Boris feketeöves klasszika filológus, a Balliol College-ben ebből diplomázott, később könyvet írt az ókori római birodalomról, meg Churchillről. Amolyan laza asszociációként jutott eszembe. Mellékelem egy másik kedvenc videómat tőle, amelyben Churchill retorikáját elemzi.

https://www.youtube.com/watch?..Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés