Magyarországé lehet Európa egyik legrobusztusabb növekedési adata

2021. október 20. 21:39
Londoni makrogazdasági elemzők friss előrejelzései szerint folytatódik a robusztus ütemű kilábalás a koronavírus-járvány sokkjából a közép- és kelet-európai gazdaságokban, köztük Magyarországon, de a térségnek a továbbiakban a beszállítói hálózatokban jelentkező szűk keresztmetszetek és a meglóduló infláció kettős visszahúzó hatásaival is számolnia kell.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő szerdán Londonban bemutatott negyedik negyedévi regionális prognózisában közölte: a tágabb értelemben vett feltörekvő európai térségben az idei év egészére 4,3 százalékos átlagos inflációt vár mediánértéken számolva a tavalyi 2,7 százalék után.    

A Fitch számításai szerint ez lesz 2011 óta – vagyis az utóbbi tíz évben – a legmagasabb éves inflációs átlag ebben a térségben.    

A cég Magyarországon 2021-ben 4,3 százalékos – vagyis a várt térségi átlaggal megegyező –, jövőre 3,6 százalékos inflációt valószínűsít.  Ugyanebben a két évben a hitelminősítő a magyar hazai össztermék (GDP) 6,5, illetve 5 százalékos növekedésével számol reálértéken mérve.    

A Fitch londoni elemzői 2023-ra 4,6 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban.    

A Fitch Ratings „BBB” szintű, befektetési ajánlású, stabil kilátású besorolással tartja nyilván a magyar államadósság-kötelezettségeket. Ez azonos a Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató hitelminősítői részlege (S&P Global Ratings) által a magyar szuverén kötelezettségekre érvényben tartott besorolással és osztályzati kilátással.    

A Moody's is javított Magyarország megítélésén

A harmadik globális piacvezető hitelminősítő, a Moody's Investors Service szeptember végén az addigi „Baa3”-ról egy fokozattal „Baa2”-re javította a magyar államadós-osztályzatot, és a besorolás kilátását stabilra módosította az addigi pozitívról. A Moody's besorolási módszertanában a „Baa2” szint a másik két cég „BBB” osztályzatának felel meg, így jelenleg mindhárom globális hitelminősítő azonos besorolást tart érvényben Magyarországra, egyaránt stabil kilátással.    

Szerdai londoni regionális elemzésében a Fitch Ratings kiemeli, hogy a feltörekvő európai térség egészének adósminőségi megítélése is javul. Jóllehet még mindig túlsúlyban vannak az osztályzatrontás lehetőségére utaló negatív kilátások, a negatív és a pozitív kilátással ellátott szuverén osztályzatok megoszlása azonban az év eleji 7:0 helyett jelenleg 4:2 – áll a Fitch helyzetértékelésében.    

A Capital Economics hat százalék közeli növekedést prognosztizál

Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics ugyancsak szerdán bemutatott negyedéves közép- és kelet-európai előrejelzésében közölte: a térség egészében az idén 5,8 százalékos, jövőre 3,5 százalékos, 2023-ban 2,8 százalékos átlagos GDP-növekedést vár.   

A ház a térségi átlagot jelentősen meghaladó növekedési ütemekkel számol a magyar gazdaságban: szerdai előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék 2021-ben 7 százalékkal, 2022-ben 4,8 százalékkal, 2023-ban 4,3 százalékkal bővül.    

A Capital Economics londoni elemzői közölték ugyanakkor azt is, hogy modellszámításaik szerint a beszállítói oldalon kialakult szűk keresztmetszetek és a termeléshez szükséges kulcsfontosságú részegységek hiánya – mindenekelőtt a gépjárműgyártás e tényezőkhöz köthető jelentős visszaesése – 1-1,5 százalékpontnyit faraghatott le a közép-európai gazdaságok átlagos idei növekedési üteméből.    

A ház mindazonáltal közölte, hogy derűlátó módon ítéli meg a magyar gazdaság jövő évi növekedési kilátásait.

A Capital Economics várakozása szerint a magyar költségvetési politika 2022-ben is laza marad, és a családoknak tervezett jövedelemadó-visszatérítés – amely a GDP-érték hozzávetőleg 1 százalékának felel meg – valószínűleg felhajtóerőt ad a háztartási szektor kiadásainak.    

A cég ennek alapján 4,5 százalékos éves átlagos növekedéssel számol a magyar gazdaságban a 2022-2023-as időszakban, hangsúlyozva, hogy ez meghaladja az előrejelzési konszenzust. A prognózis szerint ugyanakkor mindez további lendületet ad a már most is erőteljes inflációs nyomásnak, és a ház emiatt azzal számol, hogy a magyarországi éves infláció 2022 kései szakaszáig szilárdan a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalék plusz/mínusz 1 százalékpontos tűrési sávjának felső széle felett marad. A Capital Economics londoni elemzői mindezt egybevetve azt valószínűsítik, hogy az MNB a jövő év elejére 2,40 százalékra emeli alapkamatát.

(MTI)

Fotó: VICTOR HABBICK VISIONS / SCIENCE P / VHB / Science Photo Library via AFP

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés