Katonákat vettek őrizetbe Németországban terrorizmus gyanújával

2021. október 20. 9:45
Zsoldosokat toboroztak volna a Bundeswehr tagjai.

Őrizetbe vették a német hadsereg (Bundeswehr) két korábbi tagját terrorizmus gyanújával, mert több mint 100 emberből álló zsoldoshadsereg létrehozására készültek – közölte a szövetségi ügyészség Karlsruhében. A két gyanúsítottat a rendőrség különleges erői fogták el Münchenben és Breisgau-Hochschwarzwald járásban a kora reggeli órákban. Mindketten német állampolgárok.

Terrorszervezet létrehozásának kísérletével gyanúsítják őket.

Az ügyészség szerint 2021 elején határozták el, hogy a vezetésük alatt korábbi katonákból és rendőrökből 100-150 fős zsoldoshadsereget alakítanak ki. Fejenként 40 ezer eurós havi bevételre számítottak. Az egyik gyanúsított hét emberrel már fel is vette a kapcsolatot.    

Az ügyészség úgy tudja, hogy a zsoldosokkal a jemeni polgárháborúba akartak beavatkozni, hogy kikényszerítsék a béketárgyalásokat az Irán támogatását élvező, síita húszi felkelők és a nemzetközileg elismert kormány között. A műveletet reményeik szerint Szaúd-Arábia finanszírozta volna. Meg is próbálták felvenni a kapcsolatot a szaúdi kormánnyal, de az ügyészség úgy tudja, semmilyen eredményre nem jutottak, nem kaptak választ a megkereséseikre. A nyomozók Münchenben és a baden-württembergi Calwban tartottak házkutatást a két férfi lakásán, emellett négy másik ember lakóhelyét is átkutatták, akik egyelőre nem gyanúsítottak az ügyben. A bíróság szerdán dönt a gyanúsítottak előzetes letartóztatásáról.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés