Manfred Weber: A lengyel kormány a „közvetett kilépés” politikáját követi

2021. október 19. 11:26
Az európai uniós tagság közvetett felszámolása, az „indirekt exit” politikáját követi a lengyel kormány azzal, hogy megkérdőjelezi és nem tartja tiszteletben a közösség szabályait és elveit – jelentette ki Manfred Weber kedden.

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakciójának vezetője a ZDF német országos köztelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta: a lengyel kormánynak igaza van abban, hogy az Európai Unió nem egy állam. Az EU „szabad országok szövetsége” és olyasmi, mint egy társasház, amely házirend alapján működik. Ezt a házirendet mindenkinek be kell tartania, aki a ház közösségének tagjaként akar élni. Ez akár azt is jelentheti, hogy a tagságért módosítani kell az alkotmányt, sőt, akár az adott ország nevét is meg kell változtatni.    

A lengyel kormány nem tiszteli az Európai Unió közös szabályait

Azonban a lengyel kormány megkérdőjelezi és nem tartja tiszteletben a közös szabályokat és elveket, ami azt jelenti, hogy az „indirekt exit” politikáját követi. Ez elfogadhatatlan, kárt okoz a közösségnek és csak Vlagyimir Putyin orosz elnöknek használ, aki „le akarja építeni a jogállamot és egy gyenge Európai Uniót akar” – fejtette ki az EP legnagyobb frakciójának vezetője.    

Hangsúlyozta, hogy nem a lengyel EU-tagság megszüntetése, a „polexit” pártján áll, hanem éppen ellenkezőleg, a közösség összetartására törekszik.    

Mint mondta, el kell érni, hogy a lengyel kormány ismét tartsa tiszteletben a házirendet. Ezért az Európai Bizottságnak ki kell használnia azt a lehetőséget, hogy visszatarthat uniós támogatásokat, ha az adott országban sérül az igazságszolgáltatás függetlensége, a tagországi vezetőket összefogó Európai Tanácsban pedig nyíltan beszélni kell a jogállamiság lengyelországi helyzetéről.    

Mateusz Morawieczki és Ursula von der Leyen fognak vitázni

A minapi lengyelországi tüntetésekről kiemelte, hogy a folyamatokat nem lehet kívülről irányítani, a jogállamiságért a lengyel polgároknak kell kiállniuk.    

„A lengyelek olyan országban akarnak élni, amelyben tisztelik a jogállamiságot és nekünk ezekre az erőkre kell építenünk” – mondta Manfred Weber, aki azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy az EP-ben Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök részvételével vitát tartanak a lengyel alkotmánybíróság legutóbbi döntéséről, amely szerint egyes uniós szabályok nem férnek össze a lengyel alkotmánnyal.

(MTI)

Fotó: Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az hagyján. De nem is okosodott.

Valamiről senki nem beszél.
Ha igaz, az uniós közvetlenül vissza nem térítendő támogatások egy részét is kölcsön felvételéből fedezi az unió.
A kölcsönt vissza kell fizetni, még hozzá minden tagállam köteles fizetni.
Akkor hogy lehet kizárni egyes országokat a támogatásból.
Ez nem tisztességes pénzügyi művelet, a legalapvetőbb jogi szabály nincs betartva.
Ha a támogatást közvetlenül pénzügyileg szabálytalanul használják fel, akkor bírósághoz kell fordulni.
Az uniós pénzeket közbeszerzés útján fizetik ki, bárki indulhat, és a szabálytalanságot észlel bírósághoz fordulhat, ezt meg is teszik nem egyszer..
De a pénzügyeknek nincs köze az adott ország alkotmányához, a bírósági szervezetéhez, vagy a gender oktatásához .
Ha nincs az alapszerződés szerint járó támogatás, akkor nincs jog alap a tagsági díj befizetésére, az árúk vámmentes áramlására stb.
Furcsa, hogy ezt a szempontot nem veti fel senki, nem hangzik el a brüsszeli vitákban.
Az ilyen weberféle hólyagok nem gondolnak arra, hogy a támogatásért ellenszolgáltatást kapnak, ez nem jótékonysági adomány.
A jogállamiság általános számonkérése egy gumicsont, kizárólag konkrét pénzügyi visszaélésekre lehet alkalmazni.
Egyébként is csak az aláírt alapszerződés tételes megsértése esetén lehet bármit is megkövetelni.
Pénztártól való távozás után nincs reklamáció, tessék az alapszerződést egyhangúlag módosítani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés