Észak-Koreai ballisztikus rakéta csapódott be az óceánba Japán partjainál

2021. október 19. 8:13
Észak-Korea kedden ballisztikus rakétát indított a Japán-tenger felé, folytatva a közelmúltban végrehajtott fegyverkísérletek sorozatát.

Észak-Korea kedden ballisztikus rakétát indított a Japán-tenger felé, folytatva a közelmúltban végrehajtott fegyverkísérletek sorozatát – közölte a dél-koreai és a japán hadsereg, néhány órával azután, hogy az Egyesült Államok megerősítette ajánlatát az északi atomfegyverprogrammal kapcsolatos diplomáciai tárgyalások folytatására.

A dél-koreai vezérkar nem sokkal később tudatta, hogy adataik szerint

Phenjan rövid hatótávolságú, tengeralattjáróról indítható, ballisztikus rakétát lőtt ki.

Japán parti őrsége biztonsági figyelmeztetést adott ki a térségbeli hajóknak, de nem tudta azonnal meghatározni, hogy hol csapódott be a fegyver.

A dél-koreai elnöki hivatal a nap folyamán nemzetbiztonsági tanácsülést tervezett tartani, hogy megvitassa a történteket.

Fegyverkezési verseny

Észak- és Dél-Korea szeptember 15-én egyaránt ballisztikus rakétákat lőtt ki kísérleti jelleggel, újabb szakaszaként fegyverkezési versenyüknek,

amelyben mindkét ország egyre kifinomultabb fegyvereket fejleszt ki,

miközben eredménytelennek bizonyulnak azok az erőfeszítések, hogy tárgyalásokat kezdjenek a feszültség enyhítéséről.

Napokon belül Joe Biden amerikai elnök észak-koreai különmegbízottja, Sung Kim Szöulban kezd tárgyalásokat az Egyesült Államok szövetségeseivel az Észak-Koreával folytatott tárgyalások felújításának kilátásairól. A Washington és Phenjan közötti tárgyalások az Észak-Korea elleni amerikai gazdasági szankciók feloldásáról és Phenjan nukleáris leszerelésének kérdéseiről több mint két éve megrekedtek. Észak-Korea eddig elutasította a Biden-kormány ajánlatát a párbeszéd előfeltételek nélküli újrakezdésére, mondván, hogy Washingtonnak először fel kell hagynia ellenséges politikájával. Ez utóbbi kifejezés elsősorban az amerikai büntetőintézkedésekre és az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokra utal.

A Biden-kormányzatnak szándékában áll a szankciók fenntartása mindaddig, amíg Észak-Korea konkrét lépéseket nem tesz a nukleáris leszerelés irányába. Sung Kim hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is keresi Phenjant a párbeszéd újraindítása érdekében.

A szándékunk változatlan. Nem táplálunk ellenséges szándékot a KNDK-val szemben, és nyitottak vagyunk az előfeltételek nélküli találkozóra”

- mondta. Hozzátette: „Bár továbbra is nyitottak vagyunk a párbeszédre, felelősségünk az ENSZ Biztonsági Tanácsának a Koreai Népi Demokratikus Köztársasággal (KNDK) kapcsolatos határozatainak végrehajtása is”

Észak-Korea céljai

A múlt héten Kim Dzsong Un észak-koreai vezető egy katonai kiállításon megtekintette az amerikai szárazföldre irányuló nukleáris csapások indítására tervezett nagy teljesítményű rakétákat, és

megesküdött, hogy „legyőzhetetlen” hadsereget épít ki, hogy megbirkózzon az Egyesült Államok állandósult ellenségeskedésével.

Korábban Kim elutasította a tárgyalások előfeltételek nélküli folytatására vonatkozó amerikai ajánlatokat mint „ravasz” kísérletet, amellyel az észak-amerikai ellenséges politikát próbálják leplezni.

Az ország a múlt hónapban különböző fegyvereket tesztelt, köztük egy új cirkálórakétát, amely potenciálisan nukleáris robbanófejeket hordozhat, egy sínről indítható ballisztikus rendszert, egy hiperszonikus rakétát és egy új légvédelmi rakétát. Az elmúlt hetekben ugyanakkor Észak-Korea helyreállította a kommunikációs vonalakat déli szomszédjával, és azt mondta, hogy

további lépéseket tehet a kétoldalú kapcsolatok javítására, ha Szöul felhagy a „kettős és ellenséges magatartásával”.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Ahn Jung Dzsun

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ideje lenne már felszámolni ezt az Észak-Koreai rendszert és egyesíteni a két országot, de a jelek szerint Kína érdeke, hogy a kövér Elvis-hajúnak legyen atomfegyvere.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés