Európai Bizottság: A tagállamok egyetértenek, reagálni kell a lengyel alkotmánybíróság döntésére

2021. október 19. 21:38
Az Európai Bizottság szinte minden tagországtól „határozott támogatást kapott” álláspontja kialakításához, de mindenekelőtt „a határozott a reagálásra”.

A tagállamok többsége egyetért abban, hogy az Európai Uniónak határozottan kell reagálnia a lengyel alkotmánybíróság közelmúltbeli döntésére – jelentette ki az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Luxembourgban, az uniós tagországok általános EU-ügyekért felelős minisztereinek ülését követően kedden.

Didier Reynders sajtótájékoztatóján azt mondta, Európai Bizottság szinte minden tagországtól „határozott támogatást kapott” álláspontja kialakításához, de mindenekelőtt „a határozott a reagálásra”.

Csak egy-két ország nem értett egyet ezzel – tette hozzá.

Hangsúlyozta ugyanakkor: a brüsszeli testület mindenekelőtt megpróbálja folytatni a párbeszédet a lengyel kormánnyal, de ha ez nem lenne elég, valamennyi rendelkezésre álló jogi eszközét felhasználja az uniós jog érvényesítésére.

Kijelentette: nem Brüsszel kényszerítette ki azokat az – uniós szerződésekben rögzített – alapvető elveket, amelyek az uniós jog elsőbbségét állapítják meg a nemzeti joggal szemben. Ugyanez a helyzet az Európai Unió Bíróságán született döntések kötelező erejű végrehajtásával a nemzeti bíróságok, illetve az alkotmánybíróságok esetében is.

Ezek olyan elvek, amelyeket az egyes tagországok szabadon fogadtak el az Európai Unióhoz való csatlakozásukkor.

A lengyel alkotmánybíróság október elején hozott döntésében megállapította a nemzeti alkotmány elsőbbségét azokon a területeken, melyeken az uniós jognak nincs kizárólagos hatásköre. A testület nem vonja kétségbe a közösségi jog elsőbbségét mindazon ügyekben, amelyekben az unió hatáskörrel rendelkezik, de rögzíti, hogy a nemzeti alkotmány áll a jogrendszer élén.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ep-n belül van egy csoport. Az európai Egyesült Államok létrehozásáért kuzdenek. Gyurcsányné is tagja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés