Baloldali jelölt szerezte meg Róma főpolgármesteri székét

2021. október 18. 19:37
Lezárultak a részleges önkormányzati szavazások Olaszországban. A baloldal Rómában nyert, a jobboldal Triesztben.

Roberto Gualtieri a Demokrata Párt (PD) politikusa bejelentette győzelmét a római főpolgármester-választáson, mely hétfőn lezárta a részleges önkormányzati választások második fordulóját. A jobbközép a nagyvárosok között Triesztet szerezte meg. Gualtieri – a második Conte-kormány volt pénzügyminisztere – a szavazatok közel hatvan százalékát szerezte meg, megelőzve a jobbközép jelöltjét a belügyminisztérium közölte adatok szerint. A szavazatok majdnem végleges összesítése előtt Gualtieri bejelentette győzelmét, vetélytársa Enrico Michetti pedig elismerte a vereséget.

A fővárost az azt az utóbbi öt évben irányító Öt Csillag Mozgalom (M5S) elveszítette, amiként Torinót is,

ahol a PD jelöltje szintén a voksok majdnem hatvan százalékát kapta meg. Triesztben viszont a szavazók több mint fele a Liga, az Olasz Testvérek (FdI) és a Hajrá Olaszország (FI) alkotta jobbközép koalíció színeiben indult Roberto Dipiazzát erősítették meg a polgármesteri székben. Dipiazzának ez az egymás utáni negyedik mandátuma.

Részvételi adatok és további eredmények

A két héttel ezelőtti részleges helyhatósági választások második fordulóján 65 önkormányzatban mintegy ötmillió szavazót vártak az urnákhoz. A részvételi arány 43,9 százalékos volt, ami kilenc százalékponttal alacsonyabb, mint az öt évvel ezelőtti második fordulóban. Ez a mindenkori legalacsonyabb részvételnek számít a helyhatósági választások történetében.

Az október 3-4-i első és a mostani második fordulóban érintett hat nagyvárosból ötöt a balközép szerzett meg.

Eredményértékelő vélemények

Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke sajtótájékoztatóján kijelentette: a jobboldal egyetlen újabb nagyvárost sem tudott szerezni, de ez egyáltalán nem jelenti a koalíció vereségét. „Ellenkezőleg, egyetlen párt sem örülhet annak, hogy ilyen kevesen mentek el az urnákhoz, és Róma főpolgármesteréről ilyen kevesen döntöttek:

a demokrácia van válságban, nem a politika”

– hangoztatta.

A jobbközép jelöltek sikertelen szereplését a Liga, az FdI és a FI megosztottságával magyarázta, hangsúlyozva, hogy jelenleg „három lelke van a koalíciónak”. Megjegyezte, hogy a következő választásokon nem civileket, hanem politikus jelölteket kell állítaniuk. Hozzátette, hogy a baloldal „sárdobálást” folytatott a jobboldali jelöltekkel szemben.

A PD az M5S tetemén ünnepli a győzelmét”

– jelentette ki Meloni arra utalva, hogy a baloldali párt elszívta az ötcsillagos mozgalom szavazóit.

Matteo Salvini a sajtótájékoztatóján „minimalizálta” a balközép győzelmét, s arra emlékeztetett, hogy a kétfordulós választáson a jobbközép 15 új polgármesteri helyet szerzett, és a tartományok többségét is a jobbközép vezeti. Elemzők arra mutattak rá, hogy a nagyvárosok központjában élő, hagyományosan baloldali szavazók nem maradtak távol az urnáktól, miközben a peremkerületekben korábban a jobboldalra és az Öt Csillag Mozgalomra szavazók között alacsony volt a választási kedv.

(MTI)

Nyitókép: Pixabay

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés