Világháborúval fenyegethet Tajvan megszállása

2021. október 17. 7:58
Salát Gergely
Vasarnap.hu
Ukrajnáért senki sem kockáztatna meg egy harmadik világháborút. Tajvanért igen.

„– A szárazföldi Kína eddig valóban nem tudta volna bevenni Tajvant?
– A katonai elemzők szerint a 2000-es évekig igazából a kínai Népi Felszabadító Hadsereg nem rendelkezett azzal a flottával, légierővel és egyéb eszközökkel, amivel egy ilyen bonyolult hadműveletet végre lehetett volna hajtani. Tajvan 1949 óta folyamatosan készül arra, hogy bármikor megtámadhatják, így elképesztően erős hadsereggel rendelkezik, nem utolsó sorban éppen az amerikai technológiának köszönhetően, amit Washington a koreai háború óta a rendelkezésére bocsát. A 2000-es években ez megváltozott, mára a szárazföldi Kína számára rendelkezésre áll olyan haderő, amivel elfoglalhatja Tajvant, de még így sem lenne biztos a győzelme.

– Hogyhogy nem biztos?
– Egy Tajvan elleni háborúnak beláthatatlan következményei lennének, amely akár világháborúhoz is vezethetne. Ne feledjük, hogy ha az Amerikai Egyesült Államok tétlenül nézné Tajvan lerohanását, az az USA szavahihetőségének globális megingásához vezetne, ami miatt az amerikai szövetségi rendszer is széteshetne. Ezt Washington nyilván nem szeretné.

– 2014-ben a Krím-félsziget incidense idején azt mondták az elemzők: Ukrajnáért senki sem kockáztatna meg egy harmadik világháborút. Tajvan esetében más a helyzet?
– Egészen más. Az amerikai–tajvani kapcsolatoknak a szorossága nem mérhető az ukrán–amerikaiéhoz. Ukrajna soha nem volt Amerikának a szövetségese, igazából még az érdekszférájába sem tartozott bele. Tajvan ezzel szemben az 1970-es évek végéig Amerika egyik legfontosabb szövetségese volt a régióban. Azóta is nagyon különleges kapcsolat áll fenn Tajvan és közötte. Annak ellenére is, hogy 1979 óta ők sem ismerik el Tajvant önálló államként, helyette a Kínai Népköztársaságot ismerik el Kína legitim képviselőjeként.
Mindezek ellenére a tajvani jó kapcsolatok megmaradtak, de nem vállaltak egyértelmű elkötelezettséget Tajvan megvédése mellett, lebegtetik, hogy meddig mennének el Tajvan megvédésében. Ha viszont Peking megtámadná Tajvant, számolniuk kell egy esetleges amerikai beavatkozással, abból viszont egy olyan háború alakulhatna ki, amilyet a kínaiak sem szeretnének.”

Nyitókép: MTI/EPA/David Chang

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kínai gazdaság fejlődésének ütemétől függ, hogy Tajvan mikor fog önként csatlakozni a szárazföldi Kínához.

Peking és Tajpej egy dologban egyetért: egy Kína van.

Az USA azért hagyta ott ilyen gyorsan Afganisztánt, hogy Kínára koncentrálhasson, ha kitör a háború. Ha nincs Kína, még mindig Afganisztánban lennének.

20 évvel ezelőtt német nyelvtanfolyamon voltam együtt egy tajvani lánnyal, és egy kínai komcsival, aki Marxot akart eredetiben olvasni. A csaj nem mert a kínai komcsi jelenlétében nyíltan beszélni semmiről.

Nem mellesleg a TSMC az Intel egy belháborújában vesztes fejlesztőket igazolta le, attól lett az, ami - szóval mára az Intel elvesztette korábbi fejlesztési képességét, és van rá esély, hogy Kína viszont meg tudja szerezni a korábbi tudásának az esszenciáját. Így megy át a tudás a nyugati világból a keletibe.

Tajvan értékét az ott lévő cégek és a fejlesztőik adják. Ha fegyveresen megszállnák Tajvant, akkor mindkettőt elveszítenék (mert a tajvaniak nagyon nem akarnak Kína része lenni, ezért nagyjából az utolsó töltényig ellenállnának - vagy még utána is). Viszont a világgazdaság lényegében összeomlana a Tajvanon legyártott termékek nélkül - igen, Kína is.
Volt erről régen egy cikk, Kína valójában nem tervez megszállást, viszont folyamatosan fenntartja az ezzel való fenyegetést, hogy aláássa a tajvani morált - és közben igyekszik felépíteni azt az ipari kapacitást és tudást, ami Tajvant Tajvanná teszi, hogy őket ne üsse ki gazdaságilag, ha mégis lerombolnák Tajvant.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés