Elemző: Márki-Zay Péter csak a szavazatok miatt akar konzervatívnak látszani

2021. október 17. 10:13
„Kommunikációs fogás csupán, hogy Márki-Zay Péter konzervatívnak mutatja magát, valójában több szavazatot remél ettől.”

Deák Dániel szerint a hódmezővásárhelyi polgármester a baloldalon kívüli szavazókat akarja megnyerni, azt gondolván, hogy pusztán az ellenzéki táborral nem lehet választást nyerni.

A miniszterelnök-jelölti vitából már kiderült, hogy Márki-Zay Péter egyáltalán nem gondolkodik jobboldali programban,

egy régebbi nyilatkozatában pedig még összefogást szorgalmazott Gyurcsány Ferenccel, és elismerően nyilatkozott a hírhedt őszödi beszédről – tette hozzá. „Kommunikációs fogás csupán, hogy Márki-Zay Péter konzervatívnak mutatja magát, valójában több szavazatot remél ettől.”

Tóth Erik, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint az előválasztást előre lejátszották. Régóta sejthető volt például, hogy a miniszterelnök-jelölti indulók közül valaki visszalép, és választókerületi jelölt is sokkal kevesebb volt, mint amennyi lehetett volna. A kínálat ilyen szintű korlátozása háttéralkuk nélkül nem ment volna – hangsúlyozta.

Az elemző furcsának nevezte azt is, hogy Karácsony Gergely sokkal több szavazatot szerezve visszalépett Márki-Zay Péter javára,

aki mögött se párt, se országos szervezettség nincs.

Azt ugyanakkor biztosra veszi, hogy 2022-ben a DK-hoz tartozik majd a legnagyobb frakció az ellenzéki pártok közül, tehát – mint fogalmazott – az előválasztás végeredményétől függetlenül Gyurcsány Ferenc marad a baloldal főszereplője. Tóth Erik megjegyezte, hogy az egységes indulással sem biztos a siker, ha a választók azt érzik, hogy pusztán az Orbán-ellenesség hajtja az ellenzéket. Más üzenetük ugyanakkor gyakorlatilag nincs, az önkormányzatokban pedig rendre bebizonyítják, hogy a kormányzóképességük nem javult – tette hozzá.

Az elemző nem tartja kizártnak, hogy idővel felerősödnek az ellentétek az ellenzéki pártok között, mivel az országos lista összeállítása jelentős feszültségeket okozhat. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy előválasztási csalásokra hivatkozva a sértettek kihátrálnak az összefogásból, így 2022-ben már nem lesz egység az ellenzéki oldalon.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Orbán kiemelkedően jó teljesítményével szemben az ellenzéki jelölt csak ígéret-cunamit tud kínálni, reális megvalósítási lehetőség nélkül. A sok bizonytalan meg fogaja ezt érteni, s ismét Orbán lesz a kormányfő.

Markizay miniszterelnök úr csak Gyurcsány kegyelméből lehet miniszterelnök. Ez pedig kizárja azt a jobboldaliságot, amit ő hangoztat. Lásd Medgyessy történetét, akit, mint kiderült, pusztán csalinak használtak. A saját kabinetfőnökének a férje puccsolta meg, ez mindent elmond Gyurcsányékról. Csak arra kell gondolni, hogy Gyurcsány nem jobboldali, konzervatív elvek támogatására hozta létre 10 éves munkával a DK-t.

Karácsonyra százmilliókat költöttek, külföldi sajtóban futtatták, mint várható miniszterelnököt, azt mondatták vele, hogy napokon belül több miniszterelnökkel fog találkozni, azt is mondta, hogy csak akkor mond le, ha elüti a villamos.

Ezekkel szemben csak egy érv lehet: eleve bohócnak szánták, már 2019-ben is.

Nem hinném, hogy a beszélt nyelvek és a diplomák száma határozza meg valakinek a politikai megítélését. MZP csak szemfényvesztés a nagypapa érdemeire épülő, a nagypapa szellemét őrző Apró generáció tagja, Dobrev mellett.

Hogy MZP konzervatív volt, vagy sem, azon lehet vitatkozni, de hogy Gyurcsány árnyékában nem lenne konzervatív, az biztos.

Jaj, te szegény! Ennél értelmesebb nem telik tőled? És még te beszélsz sötétségről... szétröhögöm magam rajtad kispofám!

Az összegyurcsányozást nem a Fidesz műveli, hanem maga az élet. Medgyessy példáját nézve előre vetíthető, mennyire lehetne MZP konzervatív, ha a DK szavazataitól függ.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés