Meghalt Gálszécsy András

2021. október 16. 19:19
Az Antall-kormány titkosszolgálatokat felügyelő minisztere 87 éves volt.

Gálszécsy András módos családban született 1933-ban Szekszárdon, édesapja rendőrtisztként szolgált, ezért az ötvenes években családjával együtt kitelepítették egy hortobágyi tanyára. Tehetségének, kitartásának és nem mellékesen eredményes kézilabdás teljesítményének köszönhetően diplomázhatott, és 1981-től a semmelweis orvostudományi egyetem gazdasági főigazgató-helyettese lett, ahol bekapcsolódott a rendszerváltoztatás folyamatába. 1990 és 1992 között a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter, majd 1995 és 2001 között a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója volt – összegzi életét a Belügyi Szemle. 

„Egész életemben igyekezetem tisztességes hivatalnok lenni. Nincs hajlamom a politizálásra. Soha egyetlen állásra nem pályáztam, engem mindenhova hívtak” 

– fogalmazott egy nyilatkozatban. 

„Gálszécsy András fiatalkori sérelmeit soha nem rótta fel senkinek, életében és kiemelkedő pályafutása során a tisztesség, az együttműködő szándék és az ország javának szem előtt tartása jellemezte. 2018-ban a Magyar Érdemrend Középkeresztjével tüntették kiés megjelent életrajzi könyve a birkahodálytól a parlamentig címmel” – emlékezett rá az Origo nekrológjában. 

Fotó: Belügyi Szemle, Facebook

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Értelmes, szimpatikus ember volt.

Nagy difi volt abban, hogy tisztként melyik területen szolgált. Ha köze volt a politikához, akkor ment kitelepítésre, Ha viszont csak a gazdasági területen mozgott, azzal elnézőbbek voltak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés