Komoly bajban van a világ legrégebbi bankja

2021. október 16. 17:02
Legalább 5 milliárd eurónyi tőkeinjekcióról szólnak a tárgyalások a Banca Monte dei Paschi di Siena UniCreditnek történő részleges privatizációjának tárgyalásai során – írta meg a Bloomberg.

Korábban mintegy 3 milliárd eurónyi tőkeszükségletről szóltak a hírek de a Bloomberg forrásai szerint már „legalább 5 milliárd eurós tőkeinjekció” szerepel a tárgyalásokon, amit részvénykibocsátással kívánnak fedezni.

Ez az összeg is azonban úgíy vélik csupán átmenetileg fedezné a bank tőkeszükségletét, hosszú távon ennél is nagyobb összegre lenen szükség, hogy a világ legöregebb pénzintézete tovább működhessden.

„Akárhogy is alakul, az olasz adófizetőknek kell a zsebükbe nyúlniuk, hiszen a bank többségi tulajdonosa az állam, a társaság rosszabb minőségű elemei pedig nála maradnak” – írja a Portfólió. 

A Banca Monte dei Paschi di Siena vagy BMPS a világ legrégebbi ma is működő bankja.

A pénzintézet hagyományosan Olaszország harmadik-negyedik legnagyobb kereskedelmi bankjának pozícióját foglalta el. A BMPS-t azonban 2013-ban már az állam mentette meg egy 4,1 milliárd eurós (kb. 1.23 trillió forint) értékű tőkeinjekcióval. Ez alig három évig volt elegendő, mivel 2016 végére a bank ismét jelentős külső segítségre szorult.

A bankot 1472-ben alapította Siena városállam magisztrátusa, afféle „jótékony zálogházként” hogy ezzel váltsa ki az ekkor a várost gúzsbakötő uzsorakölcsönöket. Az új intézménytípus, a monte di pietà nevében is benne van a kegyesség (olaszul pietà) szó. 1955-ben állami cégből Società per Azioni (S.p.A.) típusú részvénytársasággá alakították, ekkor a neve is megváltozot Banca Monte dei Paschi di Sienára. A 2013 előtti többségi tulajdonos, a Fondazione Monte dei Paschi di Siena alapítványként folytatja a bank eredeti, jótékonysági tevékenységét.

Fotó: Alexander Pohl / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés