Baloldali tömegtüntetésen követelték a Forza Nuova betiltását Rómában

2021. október 16. 19:35
Tízezrek tiltakoztak szombaton Rómában a szélsőjobboldal betiltását követelve, egy héttel azután, hogy erőszakba torkollt az oltási igazolvány kötelezővé tétele miatti tüntetés az olasz fővárosban.

„Soha többé fasizmust!” – hirdették transzparenseiken a felvonulók, akik az erőszakért felelőssé tett Új Erő (Forza Nuova, FN) neofasiszta szervezet betiltását követelték. A megmozdulást szervező szakszervezetek szerint 200 ezer ember vett részt a tüntetésen, amelyre 800 busszal és 10 különvonattal vitték az embereket. Az olasz sajtó 50 ezerre becsülte a résztvevők létszámát.   

„Nem csak a fasiszta squadrismónak kell választ adnunk, mert ez a tér mindazokat jelképezi, akik változást akarnak az országban, akik elutasítják a politikai erőszakot” – szögezte le a tüntetésen Maurizio Landini, az Olasz Általános Munkás Konföderáció (CGIL) baloldali szakszervezeti szövetség főtitkára a San Giovanni in Laterano téren, ahol rendszeresek a baloldali tiltakozások.    

Az előző szombati tiltakozás és a CGIL székházának megtámadása után az FN több vezetőjét őrizetbe vették.

Luigi Sbarra, az Olasz Munkás Szakszervezetek Konföderációjának (CISL) főtitkára szombaton a neofasiszta és a neonáci szervezetek betiltására szólított fel. A kormányzó, balközép Demokrata Párt szombaton bejelentette: már százezren írták alá az általuk kezdeményezett petíciót, amely arra szólítja fel az olasz törvényhozást, hogy tiltsa be a szélsőjobboldali szervezeteket.

(MTI)

Fotó: RICCARDO DE LUCA / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés