Füstbe ment százmilliók – Karácsony szponzorai nem erre számítottak

2021. október 14. 17:03
Írta: Nagy Gábor
Rengeteg pénzt öltek Karácsony Gergely előválasztási kampányába. A főpolgármester szerint ez a több száz millió forint nem pénzkidobás, azt a politikát építette, amit az első fordulóban képviselt.

„Az a pénz, amit elköltöttem az előválasztási kampányban, azt a politikát építette az első fordulóban, amit képviseltem. És most azért vagyok itt, hogy ezt a politikát, annak stafétáját átadjam valakinek, akiről tudom, hogy el is fog vele jutni a célba”reagált Karácsony Gergely múlt hét pénteken arra az újságírói kérdésre, amely azt firtatta: mennyit költött a miniszterelnök-jelölti kampányára; nem érzi úgy, hogy a kifizetett összeg kidobott pénznek számít visszalépését követően. Az ellenzéki városvezető leszögezte,

az egykori ellenfele, Márki-Zay Péter által említett közel 500 millió forintos kampánybüdzsé nem igaz, „ennél jóval szerényebb” összegről van szó,

azonban konkrét számot nem volt hajlandó említeni.

Forrás: Facebook

Rejtélyes szponzorok

Amint arra Kerényi György, az MSZP korábbi kommunikációs igazgatója utalt a Szabad Európa felületén megjelent cikkben, „aki beletett több száz millió forintot Karácsony kampányába, az nem arra adta, hogy visszalépjen”. Hogy ki vagy kik lehetnek a főpolgármester szponzorai, nem derült ki az elemzéséből. Az viszont biztos, hogy a Párbeszéd társelnöke által is gründolt 99 Mozgalom Egyesület – amit a városvezető és Bajnai Gordon volt miniszterelnök háttérembere, Perjés Gábor jegyeztetett be június 22-én a bíróságon – jelentős összegekkel járult hozzá kampányához. Hogy ezt a szervezet milyen forrásokból tehette meg, szintén homály fedi.

Cikkünk közlése előtt kérdéseket tettünk fel a Főpolgármesteri Hivatalnak és a 99 Mozgalomnak. Arra szerettünk volna választ kapni, készült-e pontos pénzügyi kimutatás Karácsony Gergely előválasztási kampányáról; mekkora összeget költöttek a kormányfőjelölti kampányra; miből tudták finanszírozni a közösségi médiában megjelenő hirdetéseket, az utcai óriásplakátokat, szórólapokat, valamint egyéb kampányrendezvényket, mozgósító kampányokat. A 99 Mozgalom egy korábbi megkeresés kapcsán úgy reagált: „az egyesületeknek a nyilvánosság illetve az átláthatóság érdekében be kell számolniuk az adományok felhasználásáról a 350/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 5. § 3) bekezdés szerint. Ez határidőre meg fog történni a 99 Mozgalom honlapján.”

Frissítés: Kérdéseinkre reagált a Fővárosi Önkormányzat. Mint írják, Karácsony Gergely kampányát és az előválasztást a 99 Mozgalom és a miniszterelnök-jelöltet támogató pártok finanszírozták. „A kampányköltéseket a törvényben előírt határidőig nyilvánosságra hozzuk, a jövő héten a 99 Mozgalom költései a mozgalom honlapján – szintén a jogszabályokban előírtaknak megfelelően – nyilvánosak lesznek” – teszik hozzá.

Repkedő kampánymilliók

Ahogy arról a Mandiner beszámolt, miközben Orbán Viktor egyetlen forintot sem költ közösségi oldalára, Karácsony az ellenzéki kormányfőjelöltek közül is kiemelkedő összegeket fordított profiljára. A Facebook-hirdetéstár adatai alapján 2019. április 15. és 2021. október 11. között

  • a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület 104 millió 518 ezer 386 forintot,
  • a Mindenki Budapestért Egyesület 15 millió 142 ezer 988 forintot,
  • Budapest Főváros Önkormányzata 2 millió 600 ezer 930 forintot,
  • a Párbeszéd Magyarországért pedig 22 millió 172 ezer 971 forintot szánt az oldalra.

Ez összességében 144 millió 477 ezer 818 forint, amelyből csak a kormányfőjelölti kampányra ment száztizennégy millió. Volt időszak, amikor a városvezető oldalának hirdetésére hetente több 10 milliót költöttek – szeptember 24. és október 11. között egészen pontosan 21 millió 509 ezer 598-at –, de ez a kampány Karácsony október 8-i kapitulációjával alább hagyott. Ennek ellenére a főpolgármester szabadságot vett ki, hogy elkísérje Márki-Zayt a kampányrendezvényeire.

A Facebook mellett a Google adatai szerint is a 99 Mozgalom dominált a Karácsony-féle hirdetéseknél. Mint az átláthatósági jelentés mutatja, a szervezet július óta 26 millió 460 ezer forintot fordított reklámokra.

A főpolgármester online imázsára tehát csak a Facebook és a Google adatai szerint 170 millió 937 ezer 818 forintot költöttek el.
Forrás: Facebook

Átláthatóság helyett becslések

Az online reklámok mellett Karácsony és a stábja több óriásplakát-kampányt is indított ebben az évben. A Magyar Hang ennek nyomán arról írt, a Nem adjuk a jövőnket! kampány ára 25 millió forint körül mozgott, ez hétszáz óriásplakátot, háromszáz City Lightot, valamint ezer B1-es posztert jelentett. Csakhogy a Nem adjuk a jövőnket! kampánynak több hulláma is volt, szeptember mellett októberben is frissítették a hirdetéseket.

Továbbá az általunk megkérdezett reklámszakértő szerint ez a 25 millió forint is alábecsült összeg lehet, mivel ma a piac 20 és 130 ezer forint közé teszi az óriásplakátok havi bérleti díját, Karácsony hirdetései pedig frekventált pontokon jelentek meg, így árajánlattól és kedvezményektől függően egy-egy plakáthely havi bérleti díja elérheti átlagosan a 80 ezret.

Hétszáz óriásplakátra vetítve ez viszont 56 millió forint,

és ebbe még nincs bekalkulálva a 99 Mozgalom által említett háromszáz City Light és az ezer B1-es poszter. Természetesen ez a hetvenezres összeg erősen árajánlatfüggő – fűzte hozzá a szakember –, ám piaci viszonyok között ennyi felületet nem lehet 25 millióért kibérelni egy hónapra. Megjegyzendő, az állami, kormányzati szereplők kötött árjegyzékkel hirdethetnek. Ezek listáját ITT lehet elérni.

Mennyi lehet a végösszeg?

Ugyan Karácsony Gergely pontos kampányköltéseit nehéz megállapítani – kontraktus hiányában nem tudni, mennyibe kerültek a nyomdai, szállítási költségek; mekkora haszonnal dolgozott, mennyi kedvezményt adott a reklámügynökség; továbbá az outdoor kampány és a mozgósítási kampányok költségei sem nyilvánosak –, azonban csak a főpolgármester online hirdetéseire közel 140 milliót költöttek el a támogatók, a bő két hónapnyi utcai hirdetésekre pedig száz millió feletti összeg is elmehetett.

Áfával számolva ez összesen akár 300 millió forintot is jelenthet – csak az előválasztási kampányban. És lehet, mi is alábecsültük a büdzsét.

Címlapkép: Facebook

Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak körbe kellett volna nézni Budapesten.

Már az is csoda lesz ha KG kitölti a ciklusát.

A modernkori magyar politikatörténet egyik legnagyobb (ha nem A legnagyobb) buktája.

Persze, tudjuk. Van jó korrupció meg van rossz korrupció. Ha a jobboldal korrupciójáról van szó, az rossz korrupció. Ha Karácsonyéról, az jó korrupció. Mert ti különleges anyagból vagytok gyúrva.

Előválasztás nem más, mint előprostituálás.

Pontosan. Gelgely egyedül maradt.
Mindenkit átvert. Az MSZp kihátrált mögüle. Támogatja őt az egy százalékos pártja.

Érthetetlen módon visszalépett a Gelgely, pedig amire MZP hivatkozott, kettő kismintas kutatás volt, az egyiket MZP rendelte meg.
Kettő másik, nagy mintás kutatásban Gelgely vezetett. Felmerül a kérdés, hogy Gelgely mivel zsarolható? Esetleg ennyire......

Azt viszo tovább a semmibe, amivel az első fordulóban megbuktatta saját magát.
Azt is mondta tegnap, hogy a DK megzsarolta. Ma azt mondja, nem volt az zsarolás, talán inkább csak ijesztgetés vagy hasonló, de semmiképpen nem büntetőjogi kategória.
Tehát újból megzsarolták....... Van valami bűne, az biztos.

Amit ma mond, holnap simán visszavonja. Valamivel zsarolható a butája. Az ész osztásánál eléggé lemaradt. A szépségre ment az osztásánál, ami mulandó. Az ész marad, sőt, a bölcsesség növekszik. De nem Gelgelyél.

Mondjuk amikor Gyurcsány egyik első ténykedése, hogy a cégei olcsóbban vehetik az áramot, mint mindenki más, szerintem ebbe a kategóriába esik.
És kapaszkodj meg, törvényes a szerződés.

Bennem viszont nincs irigység, mint bennetek. Így rothadtul nem érdekel, sem Gyurcsány, sem Orbán, sem Boldvai , sem Mészáros vagy Tiborcz vagyona. Az egy másik liga.

Neked sem lesz jobb, agyhalott, ha diktatúrát vezettek be és önkényesen kiraboltok és bebörtönöztök bárkit, akinek a vagyona után sóvárogtok. Mert a 133. nap után eljön a 134. is...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés