A NIES, a Nem Indulatvezérelt Ellenzéki Szavazó vigyázó szemeit már áprilisra veti

2021. október 14. 22:19

Röhrig Géza
Facebook
Márki-Zay Péter az underdog. Finoman, nagyon finoman szólva.

„Szavam rútul megszegve, máris jelentkezem. Írom pedig ezt leginkább azoknak, akik még mindig nem szavaztak. Szavazzatok! És persze azoknak is, akiknek – úgymond – csalódást okoztam.

Októberben járunk, ám NIES, a Nem Indulatvezérelt Ellenzéki Szavazó, ha van ilyen egyáltalán, vigyázó szemeit már áprilisra veti. Rövidlátó, de mégis kénytelen így tenni, hisz a személyes szimpátiáit fölülírja egy kínzó aggodalom, amitől nem tud és nem is akar eltekinteni. NIES attól tart, hogy egy olyan országban, ahol a Jobbik – a legrasszistább korszaka idején – izmos frakciót alakíthatott a Parlamentben, s ahol Orbán immár tizenegy esztendeje zavartalanul építheti önkényuralmi rendszerét, Dobrev Klárával pusztán elvi lehetőség választást nyerni. Mert vegyük tudomásul, érvel magában NIES, a Nem Indulatvezérelt Ellenzéki Szavazó, hogy a Gyurcsányhoz való viszonyulás, többek közt az ellene folytatott kormánypropaganda következtében is, de persze nem csak azért, olyan ma a hazai politikában, mint anno a hajózás volt. Navigare necesse est, vivere non est necesse. Gyurcsányhoz viszonyulni muszáj. Élni nem. Aki ezt nem látja, az nem lát semmit.

NIES, a Nem Indulatvezérelt Ellenzéki Szavazó, szétnéz merengve, s konstatálja, hogy a második fordulóra MZP maradt egyedül olyan jelöltként a páston, aki még nem kapott halálos csókot Gyurcsánytól. Márpedig NIES győzni első-, másod-, és harmadsorban is áprilisban szeretne. A tét óriási, a világ megbolondult, ki tudja, mi lesz itt négy év múlva. NIES, célját tehát egy pillanatra sem szem elől tévesztve, figyel. Figyel és tájékozódik. Nem kapkodja el a döntést, nem hallgat a haverokra. Szorosan követi a két versengő kampányok eseményeit, s egy idő után hideg fejjel megállapítja, hogy MZP okos, kivételes munkabírású, bár kissé tán szószátyár jelölt, akinek a száján olykor sikerületlen mondatok is kicsúsznak. Ezekért ("nő létére", "eteti a hajléktalanokat, "elárulja a hazáját") kár. NIES azonban nem nagyít föl semmit, ő az egész MZP-jelenséget értékeli, mérlegre téve annak minden hozadékát.

Utána nézett, így tudja például, milyen kisszámú csapattal dolgozik MZP. Lelkes, odaadó, de nem elég tapasztalt a teamje, ami érthető, hisz nem tudja őket megfizetni. Ez előny és hátrány is egyszerre. Nem áll mögötte se külföldi, se hazai tőke, nem támogatják őt a gazdasági elit módosabb szereplői. Cserébe viszont nem is irányítják, nem is gyakorolnak rá nyomást. Másfelől azonban MZP néhány suta megfogalmazása, a sokszor jól látható kimerültségével együtt, részben épp annak köszönhető, hogy túlvállalja magát, hisz szemben ellenfelével, őt nem segítik profi beszédírók és vitatrénerek, neki nem vásárolnak a spanjai trollhadsereget ajándékba, neki nem szórólapoznak 19 megyében órabérért. És akkor Rogán elvtárs üzelmeit még nem is említettük. Ebben a küzdelemben, nyugtázza tárgyilagosan NIES, Márki-Zay Péter az underdog. Finoman, nagyon finoman szólva. Eredményei ennek fényében még inkább figyelemreméltóak.

NIES, a Nem Indulatvezérelt Ellenzéki Szavazó, valósággal fuldoklik a habzó kommentáradatban, a szűnni nem akaró, DK-ás nyájmekegésben, mely szerint MZP majd elorbánosodik. Sőt, még sokkalta rosszabb is lesz Orbánnál. Ezeket a hisztérikus, akut gyógykezelésre szoruló félelmeket természetesen megalapozatlan kivetítéseknek találja. Karácsony & Tsai sosem álltak volna be MZP mögé, ha éreznének ilyen veszélyt. Nem is szólva arról, gondolja magában NIES, a Nem Indulatvezérelt Ellenzéki Szavazó, hogy MZP-nek nincs pártja, így az ő miniszterelnöki puvoárja igencsak korlátozott marad majd.

NIESt meglepi, mennyire magával ragadja mindez. Szaúd-Arábiában forgat, és rendre azon kapja magát, hogy az előválasztás miatt izgul. Izgul! Ő, aki már 1990-ben kiszállt a politikából. Most meg nem tud elaludni, a telóját pedig már ki se viszi a hotelszobájából, mert ciki a stáb előtt, hogy állandóan a híreket bújja. NIES Barabás Richárd aljas megjegyzését olvasván restellkedve veszi tudomásul, hogy benne is élnek még indulatok, ám továbbra is mindent megtesz azért, hogy elfogulatlanul, csakis áprilisra fókuszálva hozza meg a döntését.

Mert érzi: TÖRTÉNELMÜNK FONTOS PILLANATA EZ.

Mert tudja: A TÁRSADALMI BÉKE ÚJ ARCOKAT KÖVETEL.

Mert fél: KIHAGYUNK EGY GÓLHELYZETET.

Aztán odaül a laptopjához, és kattint:”

Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Túl hosszú és érdektelen. Nincs nem indulatvezerelt ellenzéki szavazó! Csöpög belőlük a gyűlölet minden szinten. Sokszor ölni, akasztani , teherautó platóján húzkodni , sziklán lelökni, lampavasra akasztani akarják a kormánypártiak szavazóit.
Aki mást állít, az szimplán hazudik.
Az összes jelző, amit felsoroltam, visszakereshető.

Itthon soha többé ne csináljon filmet.
Ezt is az usa-ból küldték.

Pontosan. Sokkal jobban gyűlölnek minket, mint mi őket (Kornis).
Ez ma is igaz.

Hiteltelen fazon.

A zootropolis kenterbe verte a Saul fiát. Egy rajzfilm! Csak azért mondom, hogy Géza próbálja meg a helyén kezelni saját magát.

.. és a NIES :
Vajon az SzDSz -t évtizedekig úgy kellett volna írnunk hogy SDS? ;-)

Mijaza NIES (egyébként), ha nem az aminek leírta (Röhrig) ?

Igazából Gyurcsányné az egyetlen, akit nagyon nem akarnék. Márki-Zay felőlem próbálkozhat, miért ne?

Nincs ezzel a szöveggel semmi gond Géza, csak két dolog hibádzik: Orbán nem épít önkényuralmat és rajtad kívül (?) nincs Nem Indulatvezérelt Ellenzéki Szavazó.

Orbán egy régi vágású karizmatikus politikus, aki kormányozni akar és nem sodródni, és kőkeményen megdolgozik a támogatásunkért, amit a szavazófülkében adunk neki, tehát nincs önkényuralom. (Önkényuralom akkor volt, amikor úgy szavaztam Kádárra, hogy be se tettem a lábam a szavazóhelyiségbe, de bedobtak egy papírt a nevemben is, mert ki kellett hozni a 99 százalékot.)

A választott öndefiníciód pedig akaratodon kívül is leírja, hogy mi folyik ott, a ti térfeleteken. Egyébként az önkényuralmazástól függetlenül Schiffer Andrással együtt tisztelettel üdvözöllek, mint hiteles baloldali fehér hollót.

Nyilván arra gondolt, hogy a zsidóüldözést átéltek leszármazottai 'természetes módon' baloldaliak. Van ebben valami, mert ők az átlagnál nyilván érzékenyebbé váltak az emberi szenvedésre és kiszolgáltatottságra.

Ugyanakkor én nem látok semmi jobboldalit, hagyományőrzőt, fontolva haladót, de még csak piacpártit sem Hitlerben. Olyan világfelforgató baloldali volt, hogy ihaj. Ja, hogy 'nacionalista' lett volna? Már ha valakinél ez a 'jobboldaliság' kritériuma. (Akkor Ceausescu is jobboldali volt?) Milyen nacionalizmus az, amely a saját nemzetét fajjá emeli és magasabb rendűnek tartja a többi nemzetnél? Ez inkább a 'kommunista embertípus' vagy a 'munkásosztály' kategóriájára hajaz, mint a jobboldal nemzetfelfogására.

Aztán meg milyen 'baloldal' ez itt, amely magát most annak mondja? Amely a világtörténelemben eddig soha nem látott hatalomkoncentrációt kiépítő 'multinacionális' nagytőke kottájából játszik és az aprópénzéből él. Mi közük van ezeknek az egykori szociáldemokráciához? A 'menekültjóemberkedésük' és a 'nélkülözők segélyezésének' nagyonakarása (vagy az ostoba "alapjövedelem") miatt lennének ők 'baloldaliak'? Én, aki munkára fogással, iskoláztatással, mentorálással emelném ki inkább a roncstársadalmakba születetteket a nyomorból és kiszolgáltatottságból, lehetőleg végleg, miért nem vagyok ebből a szempontból legalább annyira vagy még inkább baloldali? Vagy ha azt mondom, hogy az oligopol- és monopolpiac nem igazi piac, mert nincs benne verseny és akadályozza a piacra lépést és úgy gondolom, hogy a világvállalatokat és bankhálózatokat az államok nemzetközi összefogásával szét kellene darabolni, az adóparadicsomokat fel kellene számolni, a helyi piacokat és termelőket kellene preferálni és tovább kellene csökkenteni a munkaidőt - akkor én 'jobboldaliként' nem vagyok 'baloldalibb', mint azok ott?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés